Kafa vratila Nikolićev avion

Beograd -- U avionu falkon kojim je predsednik Nikolić putovao slučajno je aktiviran prekidač za slučaj nužde nakon što je prosuta kafa po kontrolnoj tabli.

Izvor: B92
Podeli

Pri poniranju se ugasio i motor broj 3, koji je ponovo upaljen posle nekoliko minuta, navedeno je u dokumentaciji koju je objavilo Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture.

U izjavama pilota i kopilota navedeno je da je prosuta mala količina kafe u zoni kvadranta slota usled turbulencije, a zatim je kopilot počeo salvetom da briše deo posut kafom i tom prilikom slučajno aktivirao prekidač za slučaj nužde.

Avion je tada počeo da gubi visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola nad letelicom, navode pilot i kopilot u izjavama.

Zbog ovog događaja kopilot je suspendovan s dužnosti.

U obrazloženju rešenja o privremenoj zabrani rada se navodi da je kopilot odstupio od propisanih pravila i procedura, čime je ugrozio bezbednost leta.

Avion falkon kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić išao u posetu Vatikanu poslat je na dodatnu proveru u bazni servis u Bazel, navodi se u dokumentaciji.

Istog dana posle povratka, kako se dodaje, avion je pregledan, a za naredni dan je planiran i probni let. Međutim, probni let nije obavljen, jer pumpa za gorivo nije imala odgovarajući pritisak. Tada je, u konsultaciji s Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, odlučeno je da avion bude poslat u Bazel.

Ministarstvo saopštava da je reč o delu dokumentacije u vezi sa ovim slučajem i da će kompletan izveštaj biti objavljen najverovatnije sutra.

strana 1 od 182 idi na stranu