Kako se prekraja vlast u opštinama

Razbijene glave odbornika, obijanje brave na zgradi opštine, tuče samo su neki od događaja koji su pratili prekrajanja vlasti u vojvođanskim opštinama.

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2015.

20:23

Default images

Dok naprednjaci ponosno ističu da su za prethodnih šest meseci u sedam opština od demokrata preuzeli vlast, u DS takvu praksu nazivaju političkim nasiljem.

Poslednji primer je opština Inđija.

"Kupovina, pritisci, korišćenje pretnji i ucena da biste došli na vlast, ne može da bude u duhu evropskog demokratskog društva u 21. veku i zato je Srbija u ovom trenutku je politički retrogradno društvo, političko društvo koje svakoga dana sve više zaostaje, a što je direktna odgovornost ljudi na čelu republičke vlade, i uopšte možemo to direktno da nazovemo, Srpske napredne stranke", kaže Branislav Bugarski iz DS.

U SNS kažu da o pritiscima i pretnjama nema ni govora, da su odbornici sami odlučili da napuste tabor demorkata i pridruže se naprednjačkom.

"Mi znamo da su u našoj državi odbornik i poslanik vlasnik mandata, dakle potpuno slobodna volja svakog od njih kad se završi formiranje i konstituiše skupština, kojoj će odborničkoj grupi prapadati. Tako da mislim da je to dosta relativno, ali čudi me da ovakvih tema nije bilo ranije, kada je bilo situacija da neki drugi poslanici prelaze u DS, pa nešto ne sećam se da se toliko oko toga pričalo", navodi Damir Zobenica iz SNS.

I ligaši smatraju da preletanje odbornika iz jedne u drugu stranku nije otkriće SNS, već DS. Oni podsećaju da su prošle godine svim strankama predložili da ne prihvataju članove koji dolaze iz drugih partija, kao i to da preletači moraju da vrate mandat.

"Niko nije odreagovao na to zato što jedino LSV u svojim redovima nema poslanike i odbornike iz drugih stranaka. Dakle, to jeste veliki problem, ukoliko se bilo šta radi nezakonito to mora da bude predmet istrage državnih organa, ali to se ne dešava od danas, od juče, to se dešava od mnogo ranije", kaže Bojan Kostreš iz LSV

Preuzimanje vlasti u sve više vojvođanskih opština moglo bi da bude uvod u rušenje pokrajinske vlasti i raspisivanje prevremenih izbora u Vojvodini. Mandat aktuelnog saziva pokrajinske Skupštine ističe 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: