Sveti oganj, milioner i sankcije EU

Čovek koji je predstavljen kao organizator prenošenja "Svetog ognja" iz Izraela u Beograd nalazi se na spisku ruskih biznismena koji su pod sankcijama EU.

Izvor: Beta

Subota, 11.04.2015.

23:45

Default images
Foto: Tanjug

Kako se navodi, ruski milioner Konstantin Malofejev se nalazi na toj zbog pružanja podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Kako se objašnjava u odluci koja je objavljena krajem jula 2014. u Službenom listu Evropske unije, Malofejev je pod sankcijama jer je usko povezan sa ukrajinskim separatistima u istočnom delu te zemlje i na Krimu, i deluje u pravcu destabilizacije situacije, naveo je portal Autonomija.

Malofejev je, kako se navodi u tom dokumentu, podržao aneksiju Krima i njegovo pripajanje Rusiji.

Autonomija je navela i da su tog ruskog biznismena ukrajinske vlasti ranije optužile i da je finansirao ilegalne vojne trupe proruskih separatista na istoku Ukrajine, a njega i njegovu kompaniju Maršal Kapital su na listu sankcija (OFAC) stavile i Sjedinjene Američke Države.

Fond Svetog Vasilija Velikog, čiji je osnivač Malofejev, formirao je i Savez za bezbedniji internet, čiji je Malofejev i sam član, koji je uz podršku ruskog Ministarstva komunikacija, napravio predlog cenzorskog zakona o internetu, navela je Autonomija.

Malofejev je u ranijoj izjavi srpskim medijima rekao da će donošenjem "Svetog ognja" Srbija po prvi put biti njime "ozarena".

"Verujem da će plamen, kao nikada do sada, na potpuno očigledan način narodu srpskom pokazati istinu da Svetlost dolazi sa istoka, svetlost istinskog života, moralne čistote i duhovnosti", poručio je Malofejev.

Zvanična delegacija, koju su predvodili predstavnik Srpske pravoslavne crkve, slavonski episkop Jovan Chulibrk i zvanični predstavnik Srbije i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović, otputovala je u Jerusalim kako bi učestvovala u prenošenju tog "Svetog ognja" u Srbiju.

Oganj je večeras stigao u Beograd specijalnim letom, a sa aerodroma treba prvo da bude prenet u hram Svetog Save na Vračaru.

Najavljeno je da će događaj blagosloviti patrijarh SPC Irinej, koji je ranije ocenio da je reč o jedinstvenom događaju, od izuzetnog značaja za sve pravoslavne vernike.

On je istakao i da projekat ne bi bio izvodljiv bez "nesebičnog angažovanja više blagovernih ličnosti iz Srbije i Ruske Federacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: