"Slabljenje Putina? SAD se varaju"

Koncepcija mira je prosta - ne treba biti genije da bi se dostiglo glavno u ovakvim situacijama kao što je ukrajinska, a to je da se najpre izbegne krvoproliće.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2015.

23:26

Default images

To je rekao Milan Panić, bivši jugoslovenski premijer i američki biznismen, na debati o dvadesetoj godišnjici Dejtona, koju je u Moskvi organizovao tamošnji Institut za međunarodne odnose.

Govoreći iz ugla svog iskustva, kao inicijatora Dejtona, koji je doveo do mira u Bosni, Panić je izneo "nepokolebljivo mišljenje" da je mir najvažniji, i predložio "novi Dejton" za Ukrajinu. Pozvao je ruskog predsednika Putina da organizuje međunarodnu konferenciju, i ponudio mu svoju pomoć.

"Ako mu je ona potrebna, naravno", rekao je Panić. "Pre dvadeset godina forsirao sam tu ideju kod predsednika Klintona, i uspelo je."

Okrugli sto otvorio je rektor Instituta akademik Anatolij Torkunov, a moderator je bio prof. dr Sergej Grizunov. Oni su praktično dali i odgovor na pitanje: otkud razgovor o Dejtonu u Moskvi. On glasi: Moskva nema specijalističke studije balkanistike, i ovo bi trebao biti prvi korak u tome pravcu.

U diskusiji su uzeli učešća zamenici ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov i Grigorij Karasin, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, te ambasadori više zemalja akreditovani u Moskvi, među kojima i ambasador BiH Ivan Barbalić. Barbalić je rekao da bi "model Dejtona mogao biti primenjen u razrešavanju ukrajinskog konflikta". I on, kao i praktično svi koji su govorili na skupu, pozitivno su ocenili ulogu Dejtonskog sporazuma.

Mada je bio pozvan, na skupu se nije pojavio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić. Objašnjenje u kuloarima je bilo da su mu organizatori kasno uputili poziv, na samo jedan dan pre održavanja skupa. Mesić je, inače, poznat po svojim stavovima o istrošenosti Dejtona, i o potrebi njegove revizije.

Panić je na margini ovog događaja dao nekoliko intervjua ruskim medijima u kojima je dalje elaborirao svoje ideje. U najuticajnijem moskovskom dnevniku Komersant on je kazao da "Ukrajincima trebaju lideri koji žele mir, a oni sada takvih nemaju". U Moskovskom komsomolecu Panić je izneo ocenu da je "Krim ruski", i da se varaju Amerikanci ako veruju da sankcijama slabe Putina.

"Da li misle da možda nema šta da jede? Na ovaj ga način samo jačaju, a uništavaju jedan narod i podrivaju sopstvene ekonomije."

Takođe je rekao da američki Kongres greši što pritiska Obamu da šalje oružje Ukrajini.

"Obama to nipošto ne treba da učini."

Smisao ideje o "novom Dejtonu" on vidi u tome da se uspostavi bezuslovan mir, a kad se zaustavi ubijanje, onda dolaze na dnevni red, kako ih on naziva, "birokratska pitanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: