BBC optužuje ruske medije za laži

Oružani sukobi u Ukrajini su sve manji, ali je ratnohuškačka propaganda zainteresovanih strana, zemalja zapadne Evrope i Rusije sve aktivnija.

Izvor: B92
Podeli

Vašington post prenosi da je britanski BBC je saopštio da su ruski mediji izmislili priču o smrti deteta koje je stradalo u bombardovanju koje se dogodilo po uspostavljanju primera.

U kratkom dokumentarcu rekorter BBC je pokušao da pronađe porodicu 10-godišnje devojčice za koju su ruski mediji naveli da je poginula u Donjecku, u napadu za koji su optužili ukrajinske snage bezbednosti.

BBC navodi da lokalno stanovništvo nije čulo da se dogodio bilo kakav napad u kom je navodno stradala devojčica, dok su službenici mrtvačnice demantovali da im je doprimljeno bilo kakvo telo.

U jednom momentu se pojavljuje član televizijske ekipe, verovatno ruske, koji kaže reporteru BBC da ta devojčica ni ne postoji, što vodi zaključku da nije mogla da pogine u napadu vojske Ukrajine.

“Morali smo da emitujemo to“, odgovorio je on na pitanje zašto se takva priča pojavila u javnosti ako je netačna.

Vest o smrti devojčice pojavila se u martu, a preneli su je svi veći ruski mediji navodeći da su tačnost potvrdili lideri DNR.

Ipak, i ove navode BBC treba uzeti sa rezervom, zbog standardno lošeg odnosa prema Rusiji, kao i zbog već uvreženog mišljenja da je ruska strana ona koja je kriva za sve što se događa u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 557 idi na stranu