Slovenija: Smenjen ministar odbrane

Slovenački parlament smenio je većinom glasova ministra odbrane Janka Vebera.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.04.2015.

23:25

Default images

Veber je smenjen zbog toga što je naložio tajnoj službi vojske da analizira bezbednosne implikacije planirane prodaje državnog telekomunikacionog operatera "Telekom Slovenija".

On je zamenik predsednika Socijal-demokratske stranke (SD), ali se uprkos večerašnjem razvoju događaja očekuje da će ta stranka levog centra ostati deo vladajuće koalicije, preneo je Rojters.

Sada već bivši slovenački ministar odbrane, za čiju je smenu glasalo 68, a protiv 11 poslanika parlamenta, tvrdio je da bi prodaja Telekoma mogla negativno da utiče na nacionalnu bezbednost. Većina stranaka u parlamentu ipak smatra da on nije trebalo da koristi tajnu službu da bi analizirao moguće posledice prodaje.

Predsednik stranke SD, koja je glasala protiv Veberove smene, Dejan Zidan je rekao novinarima nakon glasanja u parlamentu da će predložiti predsedništvu stranke da ostanu u vladi.

Čak i ako SD odluči na napusti vladajuću koaliciju na čelu sa premijerom Mirom Cerarom, koji je i zatražio glasanje o smeni Vebera, koalicija će i dalje imati većinu u parlamentu.

"Telekom Slovenije", stranka u većinski državnom vlasništvu, ima tržišnu vrednost od 867 miliona evra i najveće je preduzeće na listi za privatizaciju. Očekuje se da će ove nedelje ponude za preuzimanje te firme podneti nekoliko investicionih fondova i "Dojče telekom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: