Gojković: Svaki dan slušamo uvrede

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da poslanici opozicije žele da obesmisle rad parlamenta i da je takvim ponašanjem “zgrožena i zapanjena“.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.04.2015.

18:04

Default images

„Danima predsednik parlamenta i poslanici vladajuće većine rade pod pritiskom, svaki dan slušamo uvrede koje nam poslanici opozicije šalju želeći da prekinemo rad, da obesmisle parlament i unize ugled ovog doma koji je predstavničko telo svih građana“, rekla je Gojkovićeva novinarima u parlamentu.

Ona je navela da je poslednjih nekoliko dana “zapanjena i zgrožena“ pokušajima poslanika opozicije, koji svojim ponašanjem, kako je navela, vređaju i sve građane koji su izašli na izbore i koji su ih izabrali.

Gojkovićeva je navela da će nastaviti da predsedava sednicama poštujući građane i Poslovnik o radu parlamenta.

„To ću činiti svaki put kad se izrekne uvreda nekom poslaniku, kao što je to bilo danas, kad je jedan od poslanika kolegama iz SNS rekao da su glupi, da ne znaju da čitaju, kao što su pre neki dan najgrublje vređali ministre“, rekla je Gojkovićeva.

Ona je navela da su se danas pojedini poslanici žalili zato što za grube postupke dobijaju mere opomene, odnosno isključenje sa sednice ili finansijske kazne, a kad im je ponuđeno da te mere zamene društveno korisnim radom, izašli su pred novinare i “najgrubljim lažima ponovo vređali parlament“.

„Ako neko od poslanika ne želi da radi u interesu građana Srbije, onda treba da razmisli svako jutro kad krene na posao koga to on predstavlja“, rekla je Gojkovićeva.

Upitana da li je prisustvovala navodnom verbalnom sukobu poslanika SNS Igora Bečića i poslanika SDS Marka Đurišića, Gojkovićeva je rekla da se Đurišić neprimereno ponašao, vređao i pretio Bečiću, kao i da se pre dva dana obraćao poslanicima SNS psovkama.

„Poslanici imaju dužnost da čuvaju dostojanstvo parlamenta u svakom trenutku kad se nalaze u ovom zdanju, lepo ponašanje nije važno samo kad uključe mikrofon“, rekla je Gojkovićeva.

Ona je navela da “ovakav scenario“ nije slučajan, da je smišljen ranije i da opozicija želi da unizi rad parlamenta.

Opozicione Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Nova stranka zatražile su ranije danas od premijera Aleksandra Vučića smenu predsednice parlamenta Maje Gojković, jer opozicionarima ne dozvoljava da iznose stavove o tačkama na dnevnom redu.

Babić: Ponašanje opozicije sramotno

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić izjavio je da je ponašanje opozicije u parlamentu ”sramotno” i da njihova politička mržnja predstavlja ”šamar demokratiji i svim građanima”.

“Sramota je šta su danas izrekli predstavnici DS, SDS i Nove stranke, manir kojim se služe od početka ovog saziva. Sramota je kolege poslanike nazivati đubretom, ološem, smećem, a danas su skupštinu uporedili sa fašistima i Crvenim kmerima”, rekao je Babić novinarima u parlamentu.

On je rekao da opozicija, u nedostatku argumenata i ”u političkoj mržnji i zaslepljenosti” napada druge poslanike, što je, kako je naveo, ”sramota za parlamentarizam i demokratiju u Srbiji”.

Babić je rekao da je sramotno ponašanje šefa poslaničke grupe SDS Marka Đurišića, koji je, kako je rekao, verbalno napao potpredsednika SNS Igora Bečića, kao i to što šef poslanika demokrata Borislav Stefanović uporno poziva "na ukrajinski scenario”.

“Ovaj dan i dani iza nas zbog te političke mržnje predstavljaju šamar demokratiji i svim građanima”, naglasio je Babić.

I pored toga, rekao je, SNS je spremna da radi na reformama i projektima kakav je Beograd na vodi, zapošljava građane Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: