Opozicija: Smeniti Maju Gojković

Opozicione DS, SDS i Nova stranka zatražile su od premijera Srbije smenu predsednice i potpredsednika Skupštine Srbije - Maje Gojković i Igora Bečića.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2015.

17:51

Default images
Foto: Tanjug

Smena je, kako su naveli, zatražena zbog dešavanja u Skupštini poslednjih dana.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Janko Veselinović rekao je novinarima u Skupštini da taj zajednički zahtev opozicije nije njihovo ujedinjenje, već da oni nastupaju kada situacija postane kritična, kao što je to, kako je naveo, bilo danas u parlamentu.

On je dodao da je predsednica parlamenta danas izrekla dve opomene i oduzela reč šefu poslaničke grupe SDS Marku Đurišiću, "da se ne bi pričalo o veoma lošem projektu (Beograd na vodi), koji nema uporišta ni u ustavu, ni u zakonu".

"Gojkovićeva je izrekla stvar koja u parlamentarizmu nije zabeležena, odnosno da će predložiti da poslanici za neposlušnost obavljaju društveno koristan rad. Kada to povežemo sa onim što se dešavalo pre par dana, to ne znači ništa drugo nego totalitarni režim u kome nema slobodne reči i parlamentartne demokratije", istakao je Veselinović.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković istakao je novinarima da predsednica parlamenta "nije sposobna da obavlja svoju funkciju" i da se opozicija opredelila da traži njenu smenu od premijera.

"Osim ako on neće da preuzme odgovornost za to što se danas dešavalo u Skupštini, kao što je uradio i za sve drugo što se dešava u Srbiji. Ako premijer preuzme odgovornost za sve ovo, onda i on treba da podnese ostavku. Maja Gojković treba da ode sa ovog mesta i da se bavi nečim mirnijim i primerenijim njenom znanju", rekao je Živković.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borko Stefanović naveo je da se DS pridružila zahevu za smenu Gojkovićeve i Bečića zbog svega onoga što se dešavalo u prethodnom periodu u Skupštini.

"Danas je do krajnjih granica ogoljeno pravno statutarno nasilje, koje Gojkovićeva i Bečcić sprovode mesecima. To je danas kulminiralo", istakao je Stefanović.

Skupština Srbije danas razmatra amandmane na leks specijalis o projektu Beograd na vodi.

Oglasila se i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je izjavila da poslanici opozicije žele da obesmisle rad parlamenta i da je takvim ponašanjem “zgrožena i zapanjena“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: