Nedovoljno vakcina u Novom Sadu

Novi Sad -- Petovalentnih vakcina u Novom Sadu ima samo 400, a oko dve hiljade dece koja bi trebalo da ih dobiju.

Izvor: B92
Podeli

Pojedini roditelji u Novom Sadu nisu uspeli da vakcinišu svoje dete, iako na to, po novom pravilniku, imaju pravo i to besplatno.

Šestomesečni Maksim trebalo je bude revakcinisan petovalentnom vakcinom najranije polovinom januara. Sada je početak aprila, ali revakcinu još nije dobio. Roditelji tvrde da su ih iz novosadskog Doma zdravlja vraćali tri puta i odbijali da dete revakcinišu, iako po novom Pravilniku imaju pravo na besplatnu petovalentnu vakcinu.

"Odbijali su da mu daju vakcinu, s tim što su nam rekli da može da dobije, ali trovalentnu, dakle u Domu zdravlja ima petovalentnih vakcina, ali nisu hteli da mu daju", kaže Maksimova majka Zorica Pojetar.

"Sad ovi u Domu zdravlja su nama rekli da imaju vakcina, ali ne opet za bebe do 1. novembra, nego posle. Znači, opet oni prave te podele, iako je ministarstvo usvojilo novi zakon da sve bebe imaju isto pravo", dodaje Maksimov otac.

U Domu zdravlja objašnjavaju da malom Maksimu, niti bilo kojem drugom detetu, nisu mogli da daju pentaksim vakcinu, sve dok iz Instituta za javno zdravlje ne dobiju zvaničnu odluku, kojom im to odobravaju, a koja je stigala danas.

"Svi zaposleni u Domu zdravlja i Službi za zdravstvenu zaštitu dece su obavešteni da sva deca imaju pravo na petovalentne vakcine, sa trenutno raspoloživim količinama, a mi imamo trenutno oko 400, a imamo negde oko dve hiljade dece", navodi dr Branislava Stanimirov, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece.

Da bi sva ta deca došla na vakcinaciju, neophodno je da se roditelji najpre jave izabranom pedijatru, kako bi shodno zdravstvenom stanju deteta i raspoloživim dozama, zakazao termin vakcinacije.

"Znači, oni se mogu javiti, ali ja ne mogu da tvrdim da će svi oni koji se jave i dobiti vakcinu", kaže Stanimirov.

B92: Kada će onda oni imati tu mogućnost?

"Ja to ne mogu da vam kažem, kad ne znam. "

B92: Dakle, sve zavisi od toga kada će novi kontigent stići?

"Apsolutno. Znači, od isporuke."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 205 idi na stranu