Traže zabranu emisije na TV Pink

Više od 70 organizacija civilnog društva zatražilo je od REM da zabrani dalje emitovanje emisije "DNK" na TV Pink.

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2015.

14:34

Default images

Mreža “Žene protiv nasilja” je zatražila da se tom mediju sa nacionalnom frekvencijom da oduzme dozvolu za emitovanje signala.

U saopštenju se navodi da su 74 organizacije civilnog društva i MODS - Mreža koju čini 95 organizacija koje štite dečja prava, potpisale peticiju za zabranu emitovanja emisije "DNK" i oduzminanje licence TV Pink.

U peticiji se navodi da je TV Pink u emisiji "DNK", emitovanoj prošle nedelje, omogućio "još jednom nasilniku da pred očima javnosti zlostavlja suprugu preispitujući njenu 'ispravnost' u postupku utvrđivanja očinstva nad zajedničkom decom".

Organizacije civilnog društva ocenile su da je time TV Pink dehumanizovala ženu, normalizovala muško nasilje prema ženama, dala mu legitimitet i doprinela eskalaciji nasilja sa brutalnim ishodom.

Prema navodima medija, njegovo nasilje prema supruzi se pojačalo u periodu od snimanja do prikazivanja sporne emisije, a dva dana posle emitovanja nasilnik ju je ubio, navodi se u peticiji.

Nevladine organizacije pozvale su Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nezavisna i druga tela, koja bi trebalo da štite prava žena i dece i nadgledaju rad medija, da se oglase povodom ovog slučaja.

Zatraženo je i da pozovu na odgovornost medije i institucije koji su nepažnjom, pogrešnim postupanjem, odnosno nepostupanjem omogućile ubistvo žene i svedočenje dece nasilju nad majkom.

"TV Pink smatramo televizijom koja je počinila zločin prema ženama i nedostojnom licence emitera TV programa. Državu koja ne kazni ovakvog emitera takođe ćemo smatrati sučesnikom u zločinu", piše u peticiji.

Emisija "DNK" emitovana je 31. marta, a prema navodima medija S.K. je ubio svoju suprugu Ž.K. 2. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: