Gašić: Ne razmišljam o ostavci

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je, nakon pitanja o tome da li razmišlja o ostavci nakon pada helikoptera, da je miran jer je sve uradio po zakonu.

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2015.

21:35

Default images
Foto: Tanjug

Gašić je naveo i da je shodno ovlašćenjima lično doneo odluku o angažovanju helikoptera i dodao da nema šta da krije.

"Tu odluku da se krene u akciju spasavanja deteta doneo sam posle upoznavanja sa svim detaljima od nedležnog starešine, komandanta 204 vaduhoplovne brigade", rekao je Gašić.

Osim toga, on je naveo da ga je brigadni general, komandant 204 vaduhoplovne brigade Predrag Bandić obavestio da postoje svi meteorološki i tehnički uslovi da se taj posao obavi i da je posada spremna da izvrši zadatak.

Kako je rekao, oseća odgovornost i kao ministar odbrane i kao čovek, ali "ne zbog svog postupanja jer je sve uradio u skladu sa zakonom i ovlašćenjima".

"Svaki dan osećam odgovornost, svaki dan donosimo teške odluke, radimo jedan težak, odgovoran posao. Ali da nisam te večeri doneo tu odluku, ne bih mogao da se pojavim ovde večeras", rekao je Gašić.

On je naglasio da apsolutno veruje u stručnost i efikasnost istražnih komisija koje su formirane da ispitaju okolnosti pada vojnog helikoptera i dodao da su postojali svi uslovi za poletanje, kao i da su poštovane sve procedure i pravila službe.

Ministar je poručio i da će se odazvati pozivu tužilaštva ukoliko to od njega bude zatraženo, da poziv za to još uvek nije dobio, kao i da je miran i da ne razmišlja o ostavci. "Odazvaćemo se pozivima Tužilaštva, a niko neće biti oslobođen odgovornosti", rekao je Gašić.

Gašić je tokom gostovanja na RTS rekao i da je spasavanje bebe iz Novog Pazara pokušano i kopnom.

Prema njegovim rečima, on je razgovarao sa pripadnicima kopnene vojske koji su mu naveli da bi suviše vremena bilo potrebno dok dođu do mesta na kojem je vozilo sa bebom bilo zarobljeno.

"Razgovarao sam i sa brigadnim generalom (Predragom) Bandićem, ali i sa pripadnicima kopnene vojske o mogućnosti uklanjanja odrona koji je zarobio sanitet. Rekli su mi da bi bilo potrebno najmanje tri sata da se sve ukloni sa puta. Prema izveštajima MUP-a, taj odron je uklonjen tek oko 23.30h", rekao je Gašić.

Gašić je rekao i da je akciju incirao u 19.26h u razgovoru sa Bandićem, nakon što ga je pozvalo rukovodstvo bolnice u Novom Pazaru.

"Ne znam kako je direktor našao moj telefon, pozvao me je i zatražio da ispitamo mogućnost da vojska pomogne u ovom slučaju", rekao je Gašić.

"Zdravstveni centar i bolnica Novi Pazar pozvali su najpre MUP, a MUP im je rekao da samo Vojska Srbija može da pomogne i nakon toga direktor bolnice zvao je direktno mene", dodao je Gašić. Osim toga, Gašić je pokazao slike sa naplatne rampe u blizini Kruševca čime je naglasio da u trenutku kada se nesreća dogodila uopšte nije bio u Beogradu. Rekao je da je u Beograd krenuo tek kada je letelica nestala sa radara.

"Kada sam dobio informaciju da se helikopter izgubio, krenuo sam u 22.30 za Beograd. U 23.42 izašao sam sa naplatne rampe u Kruševcu i išao direktno na aerodrom", rekao je Gašić. On je rekao da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar kao lekar otišao na aerodrom da pomogne, kao i da "niko nije hteo da se slika".

Upitan ko je odlučio da helikopter sleti na aerodrom Nikola Tesla, Gašić je rekao da su operativni centar i posada u toku leta doneli tu odluku, bez uticaja bilo koga, jer su bili loši uslovi za sletanja na VMA.

Gašić je dodao i da je pilot Omer Mehić dobro poznavao aerodrom jer je, kako je naveo, "imao tri hiljade sati sletanja na aerodrom".

Na konstataciju da su se u izveštaju pojavili navodi da su civilna kontrola leta i posada u nesporazumu jer kontrola leta misli na 140 metara nadmorske visine, svojstveno civilnom saobraćaju, a pilot govori o visini od tla, kao i na pitanje da li je nesporazum ključan za krajnji ishod, ministar je odgovorio da je i na Batajnici civilna kontola leta.

"Na Batajnci je takođe civlna kotnrola leta, nisu tamo vojna lica na tornju, to malo ljudi zna" rekao je ministar. Ministar odbrane je rekao i da deo javnosti koristi tragediju za "jeftine političke poene", a, rekavši da je to navedeno i umedijima, optužio je i DS da vidi u nesreći šansu za napad na Vladu Srbije.

Gašić je rekao da se slaže sa rečima premijera Aleksandra Vučića da je u pitanju napad na vlast i dodao "određeni društveno-politički radnici i stručnjaci za sve pričaju od nemila do nedraga o ovoj priči".

Takođe, on je najavio da će inicirati formiranje anketnog odbora koji bi ispitao sve nesreće u sistemu odbrane u prethodnom periodu, dok je na vlasti bila DS.

"Napravićemo i ozbiljnu reorganizaciju sistema odbrane, koji je prethodna vlast godinama uništavala", rekao je on.

Podsećamo, zvučni snimci razgovora Kontrole leta i pilota Omera Mehića potvrđuju da se oni nisu razumeli u ključnim momentima, kada je helikopter trebalo da sleti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: