"Udaraju u ratne bubnjeve"

Izjava premijera Albanije Edija Rame predstavlja grubu i brutalnu pretnju stabilnosti i miru u celom regionu, kaže šef kancelarije za KiM Marko Đurić.

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2015.

16:54

Default images
Foto: B92

Đurić je Raminu izjavu o spajanju Albanije i Kosova nazvao "udaranjem u ratne bubnjeve".

"Mi radimo snažno da se svi drže svoje reči, a reč onih koji sada ovo govore išla je pre samo nekoliko meseci u prilog izgradnji dobrosusedskih odnosa", rekao je Đurić u Kažiprstu.

Na pitanje od koga Srbija očekuje reakciju, Đurić kaže da ovo nije samo problem Srbije.

"Mi smo odgovorni isključivo za reakciju Srbije, koja je jasna i nedvosmislena. Srbija neće dozvoliti stvaranje 'Velike Albanije' niti bilo kakvog ujedinjenja Albanije i takozvanog nezavisnog Kosova. Ove izjave su jasna upozorenja, ugrožavanje stabilnost i mi svakako ne mislimo da je ovo samo naš rpoblem. Ta mapa koja visi u rezidenciji predsednika vlade Albanije na sebi ima delove i Makedonije, Grčke i Crne Gore", rekao je Đurić.

Međutim, osim oštrih izjava pojedinih srpskih zvaničnika, još nije bilo zvaničnih protesta.

"Naravno da će naša diplomatija kontaktirati sa njihovim vlastima i međunarodnim institucijama. S obzirom na to da su ovakve izjave ugrožavanje bezbednosti, onda ovaj slučaj spada i u nadležnosti EU i UN", rekao je Đurić.

Šef kancelarije za KiM je potvrdio da se ovakve izjave direktno odražavaju na situaciju na Kosovu.

"Kada premijer Albanije i premijer pokrajine zajednički nastupaju, naravno da se to negativno odražava na normalizaciju odnosa. Ne vidim ništa normalno u političkom smislu u tim izjavama, niti bilo šta što nas vodi ka tome da budemo bliži jedni drugima", rekao je Đurić.

Govoreći o privatizaciji ski-centra Brezovica i najavi prištinskih vlasti da će biti srušeni srpski objekti, a da će novi investitor izgraditi svoje, Đurić kaže da "interes srpskog naroda mora da se ima u vidu".

"Vlada Srbije je ove godine posle niza godina, prvo put još od okončanja rata 1999, svojim sredstvima obonvila hotel i žičare na Brezovici. Imali smo zbog toga veoma uspešnu ski sezonu, a od tog novca su isplaćeni naši radnici. Nekome se to nije dopalo i započeli su ovu političku igru. Mi nismo protiv investicija, ali mora da se ima u vidu interes našeg naroda. Zato ne dolazi u obzir eksproprijacija ili bilo kakvo rušenje", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: