Zapadna Morava se izlila

Zapadna Morava izlila se u svom priobalju u poslednjih 12 sati i ponovo je poplavljen i zatvoren sa saobraćaj put Grdica – Oplanići.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.04.2015.

09:09

Default images
Foto: Tanjug/Arhiva

Morava je poplavila oranice, ali nije ugrozila domaćinstva, potvrdio je za Tanjug Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Ibar je u granicama da izlije, ali još ne preti bunarima za vodosnabdevanje Kraljeva.

Ukoliko nastavi da pada kiša i dođe do povećanja temperature, preti nam naglo otapanje snega sa okolnih brda, a onda će bujučne rečice napraviti probleme, rekao je Kočović.

On kaže da odrona ima u Glediću, na Ibraskoj magistrali, prema Goču i Gokčanici.

"Zbog raskvašenog terena, aktivirala su se stara, ali i pojavila nova klizišta u Pekčanici, Glediću, Stanči, kaže Kočović.

Načelnik Štaba za vanredne sitauacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić rekao je Tanjugu da su reke u koritima i pored toga što kiša u tom delu Srbije pada gotovo 20 sati.

"Manji porasat beleži reka Lugomir kod Majura u Jagodini", rekao je on i istakao da je "sitauacija stabilna".

"Na Lugomoru, Crnici kod Paraćina i Resavi u Svilajncu, koje su prošle godine u maju izazvale katastrofalne polave u Paraćinu, Svilajncu i Jagodini, prema izveštaju RHMZ danas i sutra vodostaj će dostići i prevazići granice redovne odbrane od polava", dodao je on.

Kušić je istakao da se situacija prati iz sata u sat i da su sve strukture za odbranu spremne da intervenišu i svakom trenutku.

Velika Morava je u "manjem opadanju", vodostaj kod Vravarina je 152 centimetra, 45 manji nego juče, kod Chuprije 262 centimetra i takođe je manji za 45 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) 414 centimetara i manji je 75 centimetara i kod Ljubičevskog mosta (Požarevac) 205 centimetra 37 centimatara manji nego juče.

Nivo Južne Morave stagnira

Kiša koja poslednjih dana pada u Srbiji za sada ne prouzrokuje značajniji porast nivoa reka na jugu zemlje, izjavio je danas direktor Vodoprivrednog centra "Morava" Dragoljub Miljojković.

Prema njegovim rečima, nivo Južne Morave i većine njenih pritoka uglavnom stagnira i samo na pojedinim manjim rekama beleži se blagi porast.

Miljojković je za agenciju Beta kazao da se uprkos lošim vremenskim prilikama užurbano radi na sanaciji nasipa kod Tešice koji se urušio pre desetak dana kada je Južna Morava u tom delu aleksinačke opštine izašla iz korita, a takođe su nastavljeni radovi i na obalama Morave kod leskovačkog Čiflika.

"Na tim potezima se danonoćno radi i dobar deo poslova već je završen. Verujemo da bi nasip kod Tešice izdržao i u slučaju da Južna Morava sada značajno nadođe", rekao je Miljojković.

Na Južnoj Moravi i njenim pritokama i dalje važi vanredna odbrana od poplava jer to omogućava da "Morava" organizuje hitnu sanaciju nasipa i rečnih obala.

Očekuje se porast nivoa vode na rekama

Vodostaj na Južnoj Moravi i gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama narednih dana kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

"Na Južnoj Moravi sa pritokama, kao i na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama vodostaji će se narednih dana kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava", navedeno je na sajtu RHMZ.

Takođe, na Kolubari, Tamnavi, Ubu, LJigu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će tokom 7. aprila dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava.

Dunav je danas u porastu do Slankamena, nizvodno u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta i stagnacije.

Vodostaj Tise ima tendenciju manjeg porasta naredna dva dana, dok je vodostaj Save u opadanju sa tendencijom stagnacije naredna četiri dana.

Vodostaj Velike Morave je u opadanju, ali se očekuje porast.

Kako je navedeno na sajtu RHMZ, hidrološko upozorenje je za danas i sutra, 7. april, a trenutno nema meteorološkog i agrometeorološkog upozorenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: