"Alkohol ne može biti jedini uzrok"

Alkoholisanost ne može da bude jedini uzrok pada, iskustvo pilota ne znači ništa i ne može se isključiti pogrešna procena dozvole za obavljanje zadatka.

Izvor: B92

Petak, 03.04.2015.

21:45

Default images

To je gostujući u vestima B92 rekao Slobodan Glavčić, bivši komandant helikopterske jedinice MUP Srbije i pilot sa višedecenijskim iskustvom.

“U svakoj letačkoj organizaciji postoji osoba koja prima zahtev za izvršenje nekog letačkog zadatka, ona mora da bude kompetentna, da prouči zadatak i donese odluku da li je zadatak izvršiv i da proveri da li postoje relevantni faktori da se on izvrši ili modifikuje kako bi se izvršio. Pripreme i procene moraju da budu izvršene u skladu sa ambijentom, kao i određivanje posade koja može da izvrši zadatak. Posada mora da bude kvalifikovana, ako je helikopter jednosed, pilot mora da bude osposobljen, ako ima više pilota, takođe moraju da budu osposobljeni“, navodi Glavčić.

U izveštaju komisije navodi se da je kod dva člana posade utvrđeno prisustvo alkohola u krvi i urinu.

“Ova oblast podrazumeva poštovanje pravila i procedura, nijedna posada ne može da pristupi izvršenju zadatka ukoliko nije psihofizički sposobna za to. Naravno, podrazumeva se da ne sme biti pod dejstvom alkohola. Ukoliko je posada angažovana u noćnom dežurstvu, nije realno da postoji lekarska ekipa koja može da izvrši procenu sposobnosti pilota“, dodaje Glavčić.

Gost vesti smatra da uvek mora da postoji plan alternative u slučaju da nije moguće sleteti na ciljano mesto.

“Ne možemo reći da je isključena odgovornost posade zbog alkoholisanosti, ali ima više segmenata i neophodna je potpuna analiza, od početka do kraja zadatka. Mora da postoji plan koji podrazumeva i meteorološku prognozu i pripremu. Ukoliko ne postoje uslovi za sletanje na odredište, posada traži drugo rešenje, plan alternative postoji u svakom instrumentalnom letu. Ne može se sleteti na zacrtano odredište po svaku cenu“, ističe Glavčić.

Prema njegovim rečima bezbednosni minimumi moraju da budu poštovani.

“Iskustvo je bitno, ali ne znači ništa. Propisane procedure niko ne može da krši, postoji minimum koji mora da se izvrši i taj minimum ostvaruje bezbenost. Ako se ne ispoštuje, dovodi do katastrofe“, navodi Glavčić.

Na pitanje da li je trebalo da neko od nadređenih, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i brigadni general Predrag Bandić reaguju, Glavčić je naveo da je moguća pogrešna procena mogućnosti izvršavanja zadatka.

“I takvi slučajevi su poznati, to je prvi filter koji procenjuje mogućnost izvršenja zadatka, ne mogu da isključim da nije pogrešno procenjeno“, rekao je Glavčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: