Priča o "devojčici koja se predala"

Fotografija deteta iz Sirije koje stegnutih usana drži ruke iznad glave misleći da je foto-aparat oružje obišla je svet prethodnih dana.

Izvor: B92
Podeli

Turski fotograf Osma Sagirli je za BBC opisao kako je fotografija nastala.

Fotografija je postala "viralna" prošle nedelje, kada je osvanula na nalogu na Tviteru foto-reporterke iz Gaze Nadije Abu Šaban. Usledilo je više od 11.000 retvitova, a zatim je slika stigla i do sajta Redit, na kojem je izazavla lavinu komentara.

Ubrzo su počeli da je prenose svetski mediji, a u desetinama hiljada komentara ljudi kažu da ih je fotografija rasplakala ili da je "čovečanstvo na rubu propasti".

Naravno, bilo je i optužbi da je u pitanju nameštaljka, ali je Sagirli to demantovao i ispričao da je fotografija nastala u decembru 2014. godine u izbegličkom kampu Atmeh u Siriji.

Iako su mnogi mislili da je na fotografiji sirijski dečak, u pitanju je četvorogodišnja devojčica Hudea.

Ona je sa majkom i braćom i sestrama stigla u kamp udaljen 150 kilometara od njihovog doma u Hami, a oko deset kilometara od granice s Turskom.

"Koristio sam teleskopski objektiv i ona je pomislila da je u pitanju neko oružje. Shvatio sam da je bila preplašena tek kada sam okinuo aprat. Pogledao sam fotografiju i video kako grize usnu i drži podignute ruke. Obično deca pobegnu, sakriju lice ili se nasmeju kada vide aparat", rekao je Sagirli za BBC.

On je rekao da fotografije dece iz izbegličkih kampova pričaju pravu priču o užasima rata.

"Postoji mnogo izbeglica. Ima više smisla da se patnje kroz koje su prošli opišu kroz decu, a ne kroz odrasle. Deca su ta koja pokazuju svoja osećanja uz svu svoju nevinost", rekao je Sagirli.

Fotografija je objavljena u januaru u turskim novinama za koje Sagirli radi 25 godina kao reporter s ratišta i iz kriznih područja van zemlje. Već tada su je turski korisnici društvenih mreža stavili u fokus, ali je bilo potrebno još nekoliko meseci da se ponovo pojavi i stigne u žižu zapadne javnosti.

Sagirli trenutno radi u Tanzaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 558 idi na stranu