"Specijalni sud ruši vladu Kosova"

Zbog neslaganja oko formiranja Specijalnog suda za ratne zločine, moglo bi doći do raspada sadašnje vladajuće koalicije na Kosovu, piše dnevnik "Kosova Sot".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2015.

11:48

Default images

Koliko je neprirodna i nestabilna vladajuća koalicija Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), najbolje je pokazala poslednja sednica kosovske skupštine, na kojoj su poslanici te dve stranke oštro suprostavljali stavove u diskusijama o specijalnom sudu, ukazuje list.

"Sada je evidentno da glasanjem o formiranju suda i o ustavnim promenama može da se meri i trajanje koalicije DPK-DSK, iako se još ne znaju imena ljudi koji mogu biti predmet specijalnog suda, a čiji će najveći broj, kako se očekuje, biti iz redova Tačijeve stranke", piše "Kosova Sot".

Zvaničnici Tačijeve DPK, upitani da li na stabilnost vlade može uticati početak suđenja pojedincima iz redova njihove partije, nisu ni potvrdili, niti odbacili mogućnost da taj moment može pogoršati odnose među partnerima u koaliciji.

Šef parlamentarne grupe DPK Adem Grabovci, ujedno i potpresednik Tačijeve partije, nije dao jasan odgovor na pitanje da li bi se odnosi u koaliciji mogli pogoršati u trenutku obelodanjivanja imena zvaničnika koji bi se mogli naći pred specijalnim sudom.

On je samo rekao da očekuje da suđenje bude pravedno, zasnovano na dokazima, a ne na prejudiciranjima krivice.

Drugačiji je, medutim, stav njegovog partijskog kolege i poslanika Naita Hasanija.

On ne samo što kaže da neće glasati za formiranje specijalnog suda, nego i priželjkuje raspad koalicija sa DSK i raspisivanje novih izbora kako bi se onemogućilo usvajanje zakonskog okvira za rad tog suda.

S druge strane, analitičari u Prištini ne očekuju da se koalicija raspadne, ali dodaju da može doći do "kvarenja koalicije", kao rezultat početka suđenja određenim pojedincima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: