Šešelj: Ne vraćam se, neka me hapse

Beograd -- Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse", rekao je haški optuženik Šešelj za Novosti i dodao da se nalazi u sedištu radikala, te da obavlja stranačke poslove.

Najavio je da će posle podne biti u Boru, gde će, kako kaže, govoriti na tribini SRS.

"Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse", naveo je lider radikala.

Šešelj kaže da će, ako mu policija dođe na vrata, morati da ga iznose, a za najnoviju odluku Tribunala kaže da je doneta na pritisak iz Beograda, jer tvrdi da on za režim sada predstavlja već ozbiljnu pretnju.

On tvrdi i da će država morati da poštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu "probati da ospori zahtev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena".

"Ja sam Haški tribunal pobedio. Oni su me protivpravno tamo držali 12 godina. Prekršili su moje pravo na suđenje u razumnom roku i uopšte me to ne interesuje", istakao je lider radikala za agenciju Beta.

Na pitanje Radio Beograda zašto je Tribunal najpre odlučio da ga privremeno pusti, a sada traži da se vrati, kaže da nema neko objašnjenje, jer se od kada je u Srbiji, bavi "oporavkom stranke".

U tom je smislu pomenuo da je rejting radikala uvećan za dvadesetak procenata, zbog čega i odluku Tribunala o njegovom vraćanju tumači kao pritisak režima u Beogradu, kojem je, kaže, postao "ozbiljna pretnja". Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je danas od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, saopštio je danas Haški tribunal.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je Tribunal nastavio sa "čudnim i zbunjujućim odlukama".

U Hagu bio 12 godina, pušten zbog lošeg zdravstvenog stanja

Pročitajte još:

Lider SRS se 12. novembra 2014, posle skoro 12 godina, vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

On je bio u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

Posle suđenja koje je počelo u jesen 2007, presuda je trebalo da bude izrečena 30. oktobra 2013, ali je to odloženo nakon što je Tribunal usvojio njegov zahtev za izuzeće sudije Frederika Harhofa, kako je naveo, zbog pristrasnosti.

Od tada traje upoznavanje novog sudije Madaje Nijanga s predmetom, a predsednik Tribunala Teodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine, nakon čega će početi većanje sudija o presudi

Sudsko veće Haškog tribunala donelo je 6. novembra 2014. odluku da bude privremeno pušten na slobodu, a Vlada Srbije prethodno je tribunalu dostavila garancije za njegovo oslobođenje.

Šešelj je odmah po povratku u Srbiju nastavio političke aktivnosti, a 24. marta, na dan bombardovanja on i njegove pristalice su na mitingu ispred zgrade Generalštaba palili zastave NATO, EU i Kosova.

Šešelj je tada poručio da su se radikali okupili da demonstriraju svoje "nemirenje" sa zločinačkim NATO i zemljama koje su bombardovale Srbiju i svoje "ne" ulasku Srbije u EU i režimu u Srbiji. On je pozvao pristalice SRS da "gde god vide NATO vojnike, da ih gađaju kamenjem jajima i trulim paradajzom".

Tome je prethodila Šešeljeva pretnja da će dan nakon godišnjice od ubistva premijera Zorana Đinđića poslati svog zamenika Nebojšu Šarovića da pobode "glogov kolac" u njegov grob.

"Politika" je pre nekoliko dana objavila da će zbog raka na debelom crevu Šešelj ovih dana krenuti na tretman hemioterapijom, navodeći da je to odluka petočlanog konzilijuma koji brine o njegovom zdravlju, a potvrdio je šef lekarskog tima Milovan Bojić.

Predloženo je 12 tura hemioterapije, kao što je prvobitno bilo planirano u bolnici u Holandiji. Šešelj je u Hagu dobio jednu terapiju, jer je odbio da citostatike prima u posebnom zatvorskom bunkeru.

strana 1 od 187 idi na stranu