Piloti stali u odbranu Lubica

Piloti širom sveta reagovali su sa zaprepašćenjem da je nemački pilot Andreas Lubic namerno oborio erbas A – 320, piše “Independent“.

Izvor: B92 Svet
Podeli

Prema prvom izveštaju, kopilot je ostao sam u kokpitu i u tom trenutku pritisnuo dugme za sletenja, a nakon toga nije dozvolio pilotu povratak u kabinu.

Nemačka pilotska asocijacija izjavila je da je prerano da se donose ikakvi zaključci, pre nego što se dobiju informacije iz druge crne kutije, prenosi "Independent".

Predsednik ove organizacije Ilja Šulc je naveo da ne bi trebalo ništa da se pretpostavlja bez konačnih rezultata.

“Uzroci ove tragedije će biti poznati tek kada se svi podaci detaljno ispitaju“, rekao je on.

Pročitajte još:

Avio – kompanije su na tragediju reagovale uvodeći “pravilo dva pilota“, koje govori da se u kokpitu u svakom trenutku leta moraju nalaziti dve osobe.

Nemačka asocijacija upozorava na “brzinu“ kojom su doneti neki zaključci i smatra da vladina tela, kompanije i piloti treba da rade zajedno na rešavanju slučaja.

Jedan od članova Pilotske organizacije Džejms Filips izjavio je da “ljut“ zbog sadašnjeg rezulata istrage.

“To je veoma nekompletna priča. Imam osećaj da je to bila potraga za brzim odgovorom, a ne za dobrim odgovorom“, naglasio je Filips.

Američka pilotska asocijacija Erlajnz je naglasila da “duboko žali zbog tragičnog gubitka života“.

“U SAD je obavezno da se dva člana posade nalaze u kokpitu sve vreme. Piloti u SAD i Kanadi prolaze kroz veoma važna testiranja, uključujući i ispitivanje pilotovog mentalnog i emocionalog stanja. Jednom zaposleni, piloti se kontinuirano procenjuju“, navodi se u saopštenju ove asocijacije.

Oni naglašavaju da su “mnogi faktori“ mogli uticati na tragediju, i poziva ljude da ne donose prerane zaključke.

Ranije je objavljeno da je Andreas Lubic patio od depresije, ali da je to krio od svojih poslodavaca.

Komemoracija žrtvama 17. aprila

Nemačka će 17. aprila održate nacionalnu komemoraciju i pomen žrtvama aviona nemačke kompanije Džermanvings, koji se sa 150 putnika i članova posade srušio iznad francuskih Alpa, saopštile su danas regionalne vlasti.

Ceremonija će biti održana u Katedrali u Kelnu, u zapadnom delu Nemačke, odakle potiče najveći broj žrtava i prisustvovaće joj nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Nemačke Jaoahim Gauk, izjavio je portparol regionalne vlade Severne Rajen Vestfalije, preneo je AFP.

Građani Severne Rajne Vestfalije, odakle je 50 od 72 nemačke žrtve avionske nesreće, odali su u četvrtak minutom ćutanja počast poginulim u padu aviona na jugu Francuske.

Na poziv Vlade, građani su minutom ćutanja odali počast poginulima u 10 sati i 53 minuta - vreme kada se u utorak srušio avion Džermanvingsa u francuskim Alpima.

I crkve su, takođe, pozvale na minut ćutnje, a javni saobraćaj u Esenu se za minut zaustavio.

U Nemačkoj su od 25. do 27 marta, u znak žalosti zbog smrti 150 ljudi u avionu Džermanvingsa, zastave bile na pola koplja.

Nemačka je poslednji put zbog nacionalne tragedije tugovala 1998. godine, kada je u jednoj železničkoj nesreći stradala 101 osoba.

Svet

SAD šalje avione F-16 Egiptu

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama odobrio je isporuku desetak aviona F-16 Egiptu, deo pomoći koja je bila zamrznuta posle promene vlasti u toj zemlji 2013. godine.

Svet utorak 31.03. 23:48 Komentara: 4

Prag: Selfiji sa vojnicima SAD

Prag -- Konvoj američkih vojnika i oklopnih vozila, posle prolaska kroz više država istočne Evrope stigao je bez incidenata u Prag, gde su ga dočekale hiljade ljudi.

Svet utorak 31.03. 23:19 Komentara: 64

Traktorima ispred EP u Briselu

Brisel -- Belgijski mlekari dovezli su traktore ispred Evropskog parlamenta u Briselu, u znak protesta zbog ukidanja kvota za mleko, što ugrožava male proizvođače.

Svet utorak 31.03. 22:18 Komentara: 2
strana 1 od 558 idi na stranu