Ko je kopilot Andreas Lubic? (FOTO)

Andreas Lubic, koji je kopilotirao avionom kompanije "Džerman vingsa" na letu 4U 9525 i namerno oborio letelicu 28-godišnji je Nemac bez veza s terorizmom.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

13:30

Default images
Policajci ispred Lubiceve kuæe (Foto: Beta/AP)

On je pre šest godina imao dugu pauzu tokom obuke, saopšteno je iz kompanije "Lufthanza".

Lubic je živeo s roditeljima u nemačkom gradu Montabaur, ali je i iznajmljivao stan u Dizeldorfu, kuda se i uputio u utorak ujutru.

U letački klub se učlanio veoma mlad kako bi ostvario svoj dečački san o letenju, navodi LPC klub na svom sajtu.

“On je ostvario svoj san, san koji je platio svojim životom”, dodaju iz kluba.

Bio je jedan od najbolje ocenjenih pilota na svetu na kvalifikacionim testovima i vrlo brzo nakon završetka obuke počeo je da radi.

Nemački zvaničnici su potvrdili da ne postoje podaci o tome da je na bilo koji način povezan s terorističkim grupama.

Lubic je bio zaposlen u kompaniji "Džerman vings" od septembra 2013. godine i imao iza sebe 630 sati letačkog iskustva, rekla je portparolka "Lufthanze".

Kako prenosi "Tajm", njegovi sugrađani ga poznaju kao "prilično tihog, ali prijateljski nastrojenog momka".

Pri zapošljavanju, 2013. godine, Lubic je prošao psihološku proveru.

Svi piloti imaju redovne godišnje zdravstvene preglede, ali ne i dodatna psihološka testiranja, navodi "Lufthanza".

Poslednji put je otišao u rodni grad prošle jeseni kako bi obnovio dozvolu za jedrilicu i tada "nije pokazivao nikakve znake koji bi mogli da ukažu na depresiju".

"Bio je srećan zbog svog posla u kompaniji i dobro mu je išlo. Odavao je utisak momka koji je zadovoljan", rekao je njegov kolega iz kluba Peter Reker.

Lubic je letačku dozvolu za upravljanje jedrilicom dobio još kao tinejdžer i primljen je u trenažni program "Lufthanze" nakon završetka jedne od najcenjenijih i najstrožih škola za pilote u Nemačkoj.

Školovanje je završio u Bremenu, u letačkoj školi "Lufthanze", koja je "majka-firma" kompanije "Džerman vings". Zasad ne postoje nikakve informacije koje bi ga povezale s terorizmom, niti se on uklapa u profil teroriste. Ipak, o veroispovesti Lubica se još ništa ne zna.

Avion Džerman vingsa koji se sa 144 putnika i šest članova posade srušio u južnoj Francuskoj krenuo je iz Barselone za Dizeldorf u utorak, u 10:01, sa 26 minuta zakašnjenja.

U kokpitu je, prema podacima iz crne kutije, nekoliko minuta pre pada aviona Lubic bio sam i nije pustio pilota koji je pokušao i na silu da uđe u kabinu.

Avion je pao otprilike u 10:49 minuta, kada je nestao svaki kontakt s njim.
Andreasova letelica (Foto: Beta/AP)
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: