Integracija manjina obostran proces

Beograd -- Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je integracija manjinskih grupa u društvo obostran proces.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Cilj je puna integracija svih manjinskih grupa, što znači da moramo da delimo i zajedničke probleme, kao što ih i delimo, i socijalne, i ekonomske i političke. Zato sam ih uvek pozivala da, pored promocije manjinskih prava, uzmu učešće i u širim društvenim pitanjima, koja bi značila njihovu punu integraciju", rekla je Joksimović.

Srbija je zabeležila pomake u oblasti stanja ljudskih prava LGBT populacije, a jedan od pokazatelja je uspešno održavanje Parade ponosa prošle godine, kao i bolji odnos političkih aktera i državnih institucija prema pripadnicima te populacije, zaključak je Izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT populacije, koji je danas predstavljen u Skupštini Srbije.

Jokismović je navela da je potpuno u redu da postoje tradicionalisti koji zastupaju drugačiji koncept društva i društvenih prava i sloboda, ali i upozorila da se prava onih koji su drugačiji ne smeju kršiti.

Onaj ko ne podržava različitost, može da je ne podržava, ali samo dok ne ugrožava pravo i slobodu izražavanja svih onih koji se po nečemu razlikuju”, istakla je ministarka.

Govoreći o Paradi ponosa, koja je održana prošle godine, Joksimović je ocenila da je to bila demonstracija želje i nastojanja da se stvari u oblasti manjinskih prava unaprede.

Istakla je, međutim, da se to ne radi samo zbog toga što je Srbija na evropskom putu:

“To jeste jedna od obaveza, ali bih više volela da razumemo da možemo da se ne razumemo i da možemo da ne budemo isti, ali da to ni na koji način ne treba da ugrožava bilo koga”, rekla je Joksimović.

Prisustvom na tom događaju, svojim ličnim odnosom, želela je da pokaže da se neke stvari u Srbiji mogu promeniti.

Joksimović je zaključila i da je Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, u moralnoj obavezi da promoviše i štiti ljudska i manjinska prava.

“Zato sam sigurna da ćemo, korak po korak, uspeti da se razumemo, i da podržimo one koji su različiti”, uverena je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu