Nema dogovora, isprskan Verbić

Beograd -- Prosvetni radnici i ministar nisu postigli dogovor na novom sastanku, a protest na kojem je prisustvovalo više hiljada ljudi završen je oko 16 časova.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Kako su naveli predstavnici prosvetara, štrajk će se nastaviti, a oni i dalje ostaju pri svojim zahtevima - traže hitnu sednicu u parlamentu na kojoj će obrazovanje biti jedina tačka dnevnog reda, sastanak sa premijerom i predsednikom države, kao i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.

Unija sindikata prosvetnih sindikata Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije nastaviće štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta, a neće biti održavana ni pripremna nastava.

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici, koja je bila zatvorena, sada se postepeno ponovo uspostavlja.

Dogovor nije postignut uz obrazloženje Verbića da zbog aranžmana sa MMF-om ne može da se izađe u susret prosvetnim radnicima koji traže bolji materijalni položaj.

"Vlada to ne može da obeća zbog aranžmana sa MMF i Ministarstvo prosvete nema taj novac u budžetu", rekao je Verbić i naveo da nema ovlašćenje da tako nešto potpiše.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata prosvete koji štrajkuju četiri meseca su, na početku protesta u Beogradu, na pisarnici Doma Narodne skupštine za sve poslaničke grupe i Odbor za prosvetu i obrazovanje ostavili kutije u kojima se nalaze zahtevi prosvetnih radnika.

Ministar prosvete kaže da incident koji se dogodio na protestu sindikata prosvete ispred Ministarstva prosvete u Beogradu gde ga je neko danas isprskao vodom, nije shvatio kao fizički napad.

"Ja to nisam doživeo kao fizički obračun. Nastavnici imaju razloge za svoje nezadovoljstvo, ali tu vidim i neke koji nisu nastavnici, među njima. Isti likovi su bili i na studentskim protestima", kazao je Verbić.

On je ocenio da se u prosveti stvari predugo odlučuju pod pritiskom.

"Moja obaveza je bila da se vidim sa nastavnicima oči u oči. Ne znam kakva je praksa inače. Ovaj resor mora da se vodi transparentno.Ministar nema prava da se skriva i da se ponaša autistično. Problemi koji postoje moraju da budu jasni svima, a način na koji se rešavaju moraju da budu jasni", rekao je Verbić.

Kako javlja reporter B92, protest je prilično bučan, ispred zgrade je mnogo ljudi, a, neočekivano, među nezadovoljne prosvetare je u jednom trenutku sišao i ministar Srđan Verbić.

Verbić, koji je dočekan glasnim zvižducima i negodovanjem, kratko je bio u masi i probio se do bine postavljene u parku Manjež, gde je porazgovarao sa prisutnima, a zatim je pozvao predstavnike sindikata da dođu kod njega.

On je odbio poziv da se obrati okupljenima sa bine i dok je uz pratnju obezbeđenja i policije prolazio kroz masu nazad do zgrade, Verbića je neko od prisutnih polio vodom.

Ubrzo su na razgovor sa ministrom otišli predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Dragan Matijević i Milorad Antić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Kako su rekli po povratku, nikakav dogovor nije postignut

"Vas 10.000 je pokazalo da nećemo dozvoliti da naš narod bude nepismen, ubog i kukavički", rekao je Matijević.

Matijević je pre odlaska na razgovor sa ministrom učesnike protesta pozvao na dostojanstvo.

Pre polaska u šetnju čelnici dva sindikata predali su pismo predstavnicima skupštinskog Odbora za obrazovanje za zahtevom da se omogući sazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila posvećena stanju u obrazovanju.

Kako je rekao Antić, učesnici protesta pod nazivom "Prosveto, vreme je", svojim ranijim zahtevima pridružili su i novi - ostavku ministra Verbića.

Kolona prosvetara koji protestuju zbog materijalnog položaja i stanja u obrazovanju krenula je od Skupštine do zgrade resornog ministarstva, a kratko su se zadržali i ispred zgrade Vlade. Nemanjina ulica zatvorena je za saobraćaj u oba smera.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata su prolazeći pored zgrade Vlade Srbije uzvikivali "Ua, lopovi!", zviždali i nosili transparente "Razočarani, gladni i izdani Srbije", "Rušenje prosvete ,Srbija bez budućnosti".

Verbić je jutros, pre početka protesta, ponovio da učesnicima u štrajku neće biti isplaćena novčana nadoknada.

Štrajk dela prosvetnih radnika komentarisao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić rekavši da nije planirano dodatno smanjene plata u javnom sektoru, da su prosvetni radnici najoštećeniji i da će prvi osetiti boljitak po ozdravljenju srpskih finansija.

"Saosećam sa njima, sve su u pravu, ali šta da uradimo? Da srušimo sporazum sa MMF?", rekao je Vučić novinarima u Obrenovcu.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata prosvete koji štrajkuju četiri meseca danas su, na početku protesta u Beogradu, na pisarnici Doma Narodne skupštine za sve poslaničke grupe i Odbor za prosvetu i obrazovanje ostavili kutije u kojima se nalaze zahtevi prosvetnih radnika.

Oni štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta od 17. novembra prošle godine.

Druga dva reprezentativna sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su ranije poseban kolektivni ugovor i prekinuli štrajk u kojem su prethodno učestvovali.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 223 idi na stranu