"Opcija mnogo, crna kutija ključna"

Beograd -- Crna kutija palog helikoptera trebalo bi da otkrije poslednje poteze koje su piloti preduzeli pre obrušavanja u okolini Beograda.

Izvor: B92
Podeli

Dve komisije istražuju uzroke pada vojnog helikoptera koji je odneo sedam života, a prvi izveštaj se očekuje u sredu. Stručnjaci se slažu da vojni helikopter ne bi poleteo da nije bio adekvatno opremljen i da posada nije procenila da može da ga kontroliše.

Za sada je sigurno da su meteorološki uslovi bili nepovoljni a da je helikopter bio opremljen za noćno letenje.

"Spekulacije o tome da je helikopter leteo neispravan su sigurno netačne, a ako je opremljen kako kažu da jeste, onda helikopter može da leti sa tim", kaže
Milorad Đošić, pukovnik avijacije u penziji.

Ipak, noć je posebno nezgodna jer postoji mogućnost pada u nepravilan položaj, kaže nekadašnji pilot helikoptera Trivo Jokanović.

"Da li je to možda bilo zakačinjanje neke prepreke s obzirom na vreme, da li su pokušali let pa nisu uspeli, da li je to pad u nepravilan položaj, opcije su otvorene i nezhvalno je sad o tome govoriti. Pustimo nadležene da završe svoj posao", navodi Trivo Jokanović, načelnik Odeljenja vazduhoplovnog osoblja u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Za sada ostaju dileme oko toga da li je vojni helikopter trebalo da leti po vremenskim uslovima kakvi su vladali u petak i zašto je insistirano na sletanju u Surčinu.

"Kada je reč o vojnim pilotima. da li možete da odbijete naređenje? Kako da odbijete naređenje? Vas godinama neko obučava, ulaže u vas, vi kažete neću da izvršim. Međutim ako procenite, da su meteo uslovi složeni, naravno nećete poći, niko vas ne može naterati", objašnjava Jokanović.

"Sve piše i sve se zna. ako komisije rade kako treba, oni će da ispitaju to kako jeste. Znači sve piše u zapisu. Da li im je neko naredio, da li je vršen pritisak da se ide na Surčin, to piše u zapisu", kaže Đošić.

Transportni helikopter Mi-17, koji se srušio kod Surčina, bio je jedan od svega dva primerka te letelice koja je korišćena u Vojsci Srbije. Uvezeni su kao polovni 1997. godine za potrebe Jedinice za specijalne operacije na Kosovu, a posle remonta 2010. ponovo su uključeni u upotrebu.

Hronika

strana 1 od 135 idi na stranu