Oproštaj od stradalih u helikopteru

Komemorativni skupovi nastradalim pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane VS i zdravstvenim radnicima iz Novog Pazara održani su danas.

Izvor: B92

Nedelja, 15.03.2015.

13:06

Default images
Foto: Tanjug

Od pilota majora Omera Mehića, pilota kapetana Milovana Đukalića, zastavnika Nebojše Trajića i mehaničara letača zastavnika Ivana Miladinovića u Komandi RV i PVO u Zemunu oprostili su se članovi porodica, kolege, predstavnici državnog vrha, prijatelji.

Komemoraciji su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar rada Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Bratislav Diković, komandant 204. vazduhoplovne brigade VS Predrag Bandić...

Komandant RV i PVO general-major Ranko Živak rekao je na komemoraciji da su četvorica pripadnika RV i PVO položili mnoge ispite, kako školske, tako i životne, kao i da su zahvaljujući vrlinama, poštenom radu, stasali u vrsne stručnjake koje bi svako poželeo pored sebe.

Živak je istakao da se na njih, kao saborce i ljude, uvek moglo osloniti, da su po prirodi posla bili i ostali jake individue, ali da je ono što ih je odlikovalo bio timski rad.

"Posebno bih istakao njihove visoke moralne kvalitete, humanost i patriotizam koji su došli do punog izražaja tokom prošle godine. Zajedno sa ostalim pripadnicima VS su bili uvek uz svoj narod i tamo gde je najpotrebnije. Bili su heroji, uvek među prvima i uvek na visini zadatka. Najveće nagrade su im bili osmesi spasene dece i osećanje da su nešto dobro uradili za svoju zemlju i građane", rekao je Živak i dodao da su i prilikom poslednjeg zadatka dali sve od sebe, ali da se sudbina surovo poigrala sa njima.

"Naša srca su ispunjena tugom, ali i ponosom, jer smo imali čast da budu deo nas", rekao je Živak i istakao da je VS izgubila vrsne letače, velike profesionalce i patriote, te da njihovi ljudski i profesionalni kvaliteti, odnos prema porodici, državi i poslu treba da budu trajna inspiracija i uzor svima..

Živak je kazao i da VS ne može ništa da uradi da porodicama vrati očeve, supruge, sinove, braću, ali da je na svima da im pomogne da prebrode strašnu tragediju.

"To je naš dug i obaveza, jer su to bili naši prijatelji. To je najmanje što možemo da uradimo za njih i nas. Budite ponosni na njih", rekao je Živak.
Foto: Tanjug
Od Mehića, Đukalića, Trajića i Miladinovića oprostio se i komandant eskadrile u kojoj su službovali tragično stradali, Miroslav Zečević, koji je rekao da je današnji dan beskrajno tužan.

"Okupili smo se da im odamo večnu počast, kažemo im veliko i istinsko hvala za sve što su učinili za otadžbinu, vojsku, porodicu i prijatelje", rekao je Zečević.

Za Mehića je naveo da je za njega svaki let bio izazov kome nije mogao odoleti, kao što je bio i poslednji, kada su prebacivali životnu ugroženu bebu za Beograd, za Djukarića da je bio vođa kada je trebalo pogurati i motivisati, večito vedar, za Drajića da je bio izvor znanja i da je postavljao standarde u održavanju helikoptera i uzor mlađim kolegama, a za Miladinovića da je bio dobitnik brojnih nagrada i pohvala i da je nemerljivim autoritetom bio izvor znanja za mlađe generacije pilota.

"Najbolji među nama stradali su obavljajući svoje svakodnevne obaveze. Oni više nisu sa nama, ali će uvek biti uz nas, pamtićemo uvek šta su učinili. Njih više nema, ali će biti zauvek priče o njima među nama, dok je nas živeće i sećanje na njih. Neka vam je laka zemlja, a za sve dobro što ste učinili neka vam je večna slava", rekao je Zečević.

On je porodicama nastradalih rekao da uteha treba da im bude saznanje da su četvorica nastradalih časno obavljali obaveze i spasili hiljade života.

"Uvek ćemo biti uz vas i vašu decu, jer to dugujemo vašim najmilijima. Utehu neka vam pruži saznanje da su časno obavljali obaveze, da su spasili hiljadu života u Feketiću i Obrenovcu. Jedno novorođeno biće nisu uspeli da spasu, ali smo sigurni da ga tamo gore svi čuvaju", rekao je Zečević porodicama nastradalih.
Foto: Tanjug
Mehić će biti sahranjen sutra u Novom Sadu, istog dana u Mošorinu će biti sahranjen Djukarić, dok će Drajić biti sahranjen u utorak, u selu Jakalj kod Bajine Bašte, a Miladinović tog dana na Centralnom groblju u Beogradu.

Prilikom pada helikoptera Mi-17 Vojske Srbije u petak u 22.30 u blizini aerodroma “Nikola Tesla” poginulo je sedam osoba - pored predstavnika VS lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

U Novom Pazaru je u prisustvu porodica i prijatelja održana komemoracija dvojici zdravstvenih radnika Dževadu Ljajiću i Miroslavu Veselinoviću koji su nastradali prilikom pada vojnog helikoptera koji je prevozio životno ugroženu bebu u Beograd.

Komemoracija u Zdravstvenom centru Novi Pazar počela je odavanjem pošte minutom ćutanja doktoru Dževadu Ljajiću i anesteziologu Miroslavu Mići Veselinoviću.

Na komemoraciji su govorili predstavnici Srpskog lekarskog društva, kolege iz Zdravstvenog centra, kao i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, koji je istakao da će se Novopazarci zauvek sećati svojih prijatelja, a ne samo tokom trodnevne žalosti u tom gradu.

"Mi smo obećali da ćemo brinuti o porodicama naših prijatelja...i to ćemo i učiniti", poručio je Mahmutović i naglasio da su pripadnici Vojske Srbije, koji su poginuli u helikopteru, samim gestom spašavanja jedne bebe pokazali da su veliki ljudi.

Opraštajući se od natradalih kolega i prijatelja, direktor Zdravstvenog centra Mirsad Djerleka rekao je da je današnji dan možda najteži dan u njegovoj profesionalnoj karijeri, ističući da su i Miroslav i Dževad dali veliki doprinos razvoju novopazarskog Zdravstvenog centra.

Đerlek je istakao da je reč o divnim ljudima, koji su spasili na stotine života, radeći svoj humani i ozbiljni posao i poručio njihovim roditeljima da su njihovi sinovi pravi heroji.

Dženaza za poginulog Dževada Ljajića održana je u podne u džamiji u naselju Parice.

Ljajić i Veselinović sahranjeni su u Novom Pazaru u prisustvu porodice, državnih zvaničnika, kolega i prijatelja.

Veselinović je sahranjen u mestu Lukare, nadomak Novog Pazara, a Ljajić u Dugoj Poljani, u naselju Parice.

Sahrani Veselinovića i Ljajića prisustvovali su generalni sekretar predsednika Srbije Nedeljko Tenjović, potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, direktor novopazarskog Zdravstvenog centra (ZC) Mirsad Đerlek.

"Ovaj tužan dogaĐaj, ispraćaj vaših sugraĐana, gubitak je za porodice, Zdravstveni centar, Novi Pazar", rekao je Tenjović na prethodno održanoj zajedničkoj komemoraciji u ZC i istakao da je Srbija danas tužna jer je izgubila mnogo.

Tenjović je u ime predsednika Srbije izrazio saučešhe porodicama nastradalih. Posada helikoptera pošla je u spasavanje bebe koja se nalazila u sanitetskom vozilu, blokiranom zbog odrona na Ibarskoj magistrali kod Raške.

Sleteli su u kasarni u Raškoj, gde se vozilo sa bebom u inkubatoru ipak probilo nakon što je delimično raskrčen put. U Mi-17, u pratnji lekara Ljajića i anestetičara Veselinovića, uneta je beba u inkubatoru, sa sve manjim zalihama kiseonika. Poleteli su prema Beogradu, gde je u Institutu za majku i dete trebalo zbrinuti dete. U međuvremenu, došlo je do pogoršanja vremenskih uslova. Letelica se srušila u blizini beogradskog civilnog aerodroma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: