VS: Helikopter bio ispravan

Helikopter koji se srušio je dva puta pokušao da sleti pre nego što je nestao, posada je bila najbolja, a helikopter ispravan, objavilo je Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2015.

13:23

Default images
Foto: Tanjug

Načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da će vojska formirati dve komisije koje treba da utvrde uzroke pada helikoptera u kome je poginulo sedam osoba, kao i eventualnu odgovornost za tu nesreću. Rok za završetak njihovog rada je 30. mart.

General Predrag Bandić je na konferenciji za novinare govoreći o detaljima tragedije istakao da je oko 19.30h dobijen zahtev od zdravstvenih institucija za prevoz bebe. Bandić je naveo da je u narednih 45 minuta izvršena analiza meteoroloških uslova, a da je Vojska u direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima bila upoznata sa stanjem deteta.

"Naređenje sam im izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane", istkao je Bandić i dodao da se let do Mladenovca odvijao bez ikakvih problema.

Kako je rečeno, helikopter koji se srušio bio je jedna od najispravnijih letelica u ratnom vazduhoplovstvu Srbije, posada najbolje što je jedinica Vojske Srbije mogla da ponudi, a najoptimalniji uslovi za sletanje bili su na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Bandić je podvukao da meteorološka situacija nije bila nepovoljna, već složena, toliko da se u njoj mogu snaći piloti sa takvom opremom i nivoom osposobljenosti.

"Da je situacija bila nepovoljna, ne bismo se uputili u ovakav zadatak", rekao je Bandić.

Bandić je precizirao da je za sletanje izabrana lokacija koja je sa sobom nosila najmanje rizika.

Zbog naglog pogoršanja meteorološke situacije kod Mladenovca, odlučili smo da se sletanje obavi tamo gde će se obaviti bez rizika, gde medicinske ekipe najlakše i najbrže mogu da priđu i pomognu detetu”, rekao je Bandić.

Prema njegovim rečima u 22.15 došlo je do dva neuspešna pokušaja sletanja, a u 22.31. nestao je u potpunosti kontakt sa letelicom.

"U potpunosti smo uvereni u ispravnost helikoptera", istakao je Bandić.

"Posada koja je izvršavala zadatak bila je ponos svakog komandanta, pa i mene. Izgubili smo heroje, koji su više puta nagrađivani", naveo je Bandić dodajući da su učestvovali u spasavanju tokom poplava u Obrenovcu, i u mnogo težim zadacima.

Komandant helikopterske eksadrile potpukovnik Zečević je rekao da je ova posada bila ono najbolje što je ova jedinica mogla da ponudi u akciji spasavanja.

On je dodao da je helikopter imao sve potrebne elemente za izvršenje jednog ovakvog leta.

"Helikopter je bio apsolutno ispravan kad je poslat na zadatak", rekao je Zečević.

Ministar odbrane Bratislav Gašić nije prisustvovao konferenciji za novinare jer obilazi porodice žrtava, kako bi im izjavio saučešće.

Na konferenciji je rečeno i da je od 1996. godine ovo najteža nesreća sa tako tragičnim ishodom u Srbiji.

Diković: Formiraćemo dve komisije za istragu

Komandant RV-PVO Ranko Živak, naèelnik GŠ Ljubiša Dikoviæ i komandant 204. vazduhoplovne brigade Predrag Bandiæ (Foto: Tanjug)
Načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da će vojska formirati dve komisije koja treba da utvrde uzroke pada helikoptera u kome je poginulo sedam osoba, kao i eventualnu odgovornost za tu nesreću i eventualne tehničke uzroke nesreće.

Rok za završetak njihovog rada je 30. mart.

"Letelicu smo pronašli tokom noći, što je bilo veoma teško. Istražni organi su uradili početni deo posla, i nastaviće sa istragom u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima", kazao je Diković na vanrednoj konferenciji za štampu Ministarstva odbrane u Beogradu.

On je ocenio da je nesreća, u kojoj je stradalo sedam osaba, "velika tragedija za porodice stradalih i vojsku Srbije".

"Do sada su iz požara, snežnih mećava i poplava ovi heroji spasili hiljade života, ali život jedne bebe nisu uspeli da spasu", rekao je Diković.

Osim toga, Diković je izrazio i najdublje saučešće porodicama poginulih pripadnika vojske i civila koji su nastradali u padu helikoptera.

"Izjavljujem najdublje sačešće porodicama poginulih pripadnika vojske i civila. Dali su svoj život za tek rođeno dete građana Srbije", rekao je Diković i pozvao prisutne koji su minutom ćutanja odali počast poginulima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: