Nedelja Dan žalosti zbog tragedije

Vlada Srbije proglasila je nedelju 15. mart za Dan žalosti zbog tragedije i smrti sedam osoba u padu vojnog helikoptera.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2015.

11:15

Default images
Foto: Beta, AP

Premijer Aleksandar Vučić je apelovao na medije i javnost da i danas iskažu poštovanje prema stradalima u teškoj nesreći.

U nesreći su stradali pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Ževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Vlada je izrazila najdublje saučešće porodicama stradalih i odala poštu stradalima minutom ćutanja.

Na vanrednoj sednici Vlade Srbije o nesreći je kratko govorio ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je izrazio poštovanje i zahvalnost za sve pripadnike 204. vazduhoplovne brigade, čiji su piloti stradali.

"Život su izgubili najbolji piloti koje Vojska Srbije ima, to su isti piloti koji su vozili i vas, premijeru, od Feketića. Za nas je to nemerljiv gubitak. Pao je najbolji vazduhoplov koji Vojska Srbije ima, bio je opremljen sa svim uređajima za misije traganja i spasavanja i noćno letenje i letenje u posebnim uslovima", rekao je Gašić.

Pilot letelice Omer Mehić jedan je od najboljih pilota Vojske Srbije, koji je, naveo je ministar, tokom službe spasao u različitim akcijama više od 1.000 ljudi.

Mehić je, kako navode u Vojsci, prošao je sve faze od instruktora letenja do vodje tima za spasavanje, a 2008. godine preživeo je pad helikoptetra "gazela m-8".

Gašić se zahvalio i pripadnicima MUP-a, kako je rekao, jer da oni nisu pomogli letelica verovatno još ne bi bila pronađena.

Kako je rečeno na sednici, kontakt radio vezom sa helikopterom Vojske Srbije izgubljen je sinoć u 22 sata i 31 minuta, a u 22 sata i 34 minuta vazduhoplov je nestao sa radarskih pokazivača.

Zvaničnici Vojske Srbije govoriće o detaljima nesreće na konferenciji za novinare u 13 časova.

Zakonom o Danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama i da se nastradalima oda pošta minutom ćutanja.

Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i da, umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da ih štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju Dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Za vreme Dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

Prema Zakonu, Dan žalosti se proglašava posle naročito tragičnog događaja, teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera.

U Novom Pazaru trodnevna žalost

Gradsko veće Novog Pazara proglasilo je trodnevnu žalost u tom gradu zbog stradalih u padu helikoptera koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Raške u Beograd.

Gradonačelnik Meho Mahmutović rekao je novinarima da će dani žalosti u Novom Pazaru biti nedelja, 15. mart, ponedeljak 16. mart i utorak, 17. mart.

"Otkazujemo sve mužičke, kulturne i sportske manifestacije u gradu. Osim toga, doneli smo odluku da, koliko budemo u mogućnosti, pomognemo porodice svih nastradalih iz Novog Pazara, ali i porodice pilota", rekao je Mahmutović nakon vanredne sednice Gradskog veća kojoj je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Gradonačelnik je dodao da je pre sednice, sa Ljajićem obišao porodice nastradalih, kao i da će ih obići i večeras s ministrima odbrane i zdravlja, Bratislavom Gašićem i Zlatiborom Lončarom.

"Izražavam najdublje saučešće porodicama, zaista mi je žao što se ovakve stvari dešavaju. Anesteziolog Dževad Ljajić i tehničar Miroslav Veselinović su bili izuzetno dobri i kvalitetni ljudi, pre svega veliki humanisti", rekao je Mahmutović.

Većnici su minutom ćutanja i učeći fatihu izrazili saučešće za nastradale u ovoj nesreći.

U udesu helikoptera stradali su pripadnici Vojske Srbije major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić i mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara, kao i beba iz porodice Ademović.

Vlada Srbije je na vanrednoj sednici proglasila nedelju, 15. mart Danom žalosti u celoj zemlji zbog pogibije sedam osoba u padu helikoptera Vojske Srbije kod aerodroma "Nikola Tesla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: