Srušio se helikopter sa bebom

Beograd -- Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd srušio se u blizini aerodroma Nikola Tesla, potvrđeno je za B92 u Ministarstvu odbrane.

Izvor: B92, RTS
Podeli

Ministarstvo je objavilo da nema preživelih.

Vojna transportna letelica "Mi-17" angažovana u akciji spasavanja bebe stare pet dana stigla je do Beograda oko 22h, ali je zbog loših vremenskih uslova morala da kruži u blizini aerodroma u potrazi za pogodnim mestom za sletanje.

Helikopter je ubrzo nestao sa radara, a kontakt kontrolnog tornja sa posadom izgubljen je u 22.31h, saopštilo je ministarstvo.

Odmah je pokrenuta potraga i letelica je pronađena u blizini aerodroma, pored auto-puta, na oko kilometar od piste i tri kilometra od prvih kuća.

Uzrok nesreće su najverovatnije izuzetno loši vremenski uslovi i gusta magla i pretpostavlja se da je letelica ostala bez goriva.

Iako još nije zvanično saopšteno koliko osoba je bilo u letelici, strahuje se da je tragedija odnela sedam života i da je stradalo četvoro pripadnika Vojske Srbije, dva pilota i dva tehničara, dvoje medicinskih radnika iz Novog Pazara i dete.

Kako je saopšteno Tanjugu u Zdravstvenom centru Novi Pazar sa bebom su u helikopteru bili doktor Dž. Lj. i anestetičar M.V.

"Naš helikopter, kojim je životno ugrožena beba transportovana iz Raške, pao je u širem reonu aerodroma Surčin", objavljeno ja na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Uviđaj vrši Vojna policija, a zbog teških uslova tim je počeo sa radom tek u 6.30h. Kada budu poznati svi detalji nesreće, oni će biti saopšteni na vanrednoj konferenciji za novinare.

Zbog ovog događaja Vlada Srbije je zakazala vanrednu sednicu u 11 časova.

Osim toga, u Novom Pazaru će biti održana sednica Gradskog veća kojoj će prisustvovati potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, saopštila je informativna služba novopazarske uprave.

Kako je Tanjugu rečeno rano jutros u Ministarstvu odbrane, ministar odbrane Bratislav Gašić je odmah po dobijanju informacije otišao na mesto nesreće.

Sa njim su bili i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, njegov zamenik Jovica Draganić, komandant avijacije Ranko Živak i komandant aerodroma Batajnica Predrag Bandić.

Na mestu nesreće bili su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor policije Milorad Veljović i bivši komandant Žandarmerije Milenko Božović.

Akcija spasavanja bolesne bebe počela je oko 21 čas, kada je odron presekao put sanitetu koji ju je prevozio iz Novog Pazara u kragujevačku bolnicu. Dete je imalo probleme sa disajnim organima i bilo je u teškom stanju, a postojala je opasnost da ostane bez kiseonika na putu, jer su zalihe bile pri kraju.

Ubrzo je angažovan vojni helikopter, a kako je javljeno, odmah su se oko slučaja angažovali i ministri odbrane i zdravlja Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar.

Letelica je stigla do beogradskog aerodroma odakle je dete trebalo da bude prebačeno na Institut za majku i dete, ali su vremenski uslovi onemogućili sletanje.

Iako su se u medijima tokom večeri pojavili izveštaji da je helikopter sleteo i da je beba prebačena na Institut za majku i dete, za B92 su takve informacije demantovane iz više izvora.

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" su tokom noći stigle ekipe Hitne pomoći i pripadnici Vojske Srbije.

Izuzetno loši uslovi su cele noći otežavali avio-saobraćaj iznad Beograda i zbog guste magle i slabe vidljivosti su avioni ili kružili iznad aerodroma "Nikola Tesla" ili su preusmeravani na druge aerodrome.

Kako je naveo novinar specijalizovan za vazduhoplovstvo i urednik sajta Tangosix.rs Petar Vojnović, vertikalna vidiljivost je bila tek 70 metara, što predstavlja izuzetno nepovoljne uslove za letenje.

Reporter RTS je javio da su tokom noći upaljeni reflektori na stadionima Partizana i Crvene zvezde, kako bi helikopter mogao tamo da se prizemlji, ali piloti nisu uspeli u toj nameri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 135 idi na stranu