Prvi izveštaj o nesreći u sredu

Prvi izveštaj o uzrocima helikopterske nesreće u kojoj je stradalo sedam osoba trebalo bi da bude objavljen sledeće srede.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2015.

22:47

Default images
foto: Tanjug

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković rekao je da je rok za izveštaj komisije koja treba da utvrdi odgovornost za pad helikoptera koji je prevozio bolesnu bebu iz Raške sreda 18. mart, dok je tehničkoj komisiji rok za izveštaj 30. mart.

"Letelicu smo pronašli tokom noći, što je bilo veoma teško. Istražni organi su uradili početni deo posla, i nastaviće sa istragom u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima", rekao je Diković.

Prema Dikovićevoj najavi, javnost bi do srede trebalo da dobije odgovore na pitanja zašto i kako je došlo do nesreće, kao i objašnjenje zašto helikopter nije mogao da sleti na neko drugo mesto, već je insistirano da mesto sletanja bude aerodrom "Nikola Tesla".

Takođe, u ovom trenutku nije najjasnija hronologija događaja i tu postoji nekoliko nedoumica, da li je beba trebalo da bude prebačena u Kraljevo ili Kragujevac, kao i da li je helikopter koji je korišćen u akciji spasavanja imao neophodnu opremu za let u lošim vremenskim uslovima, iako je na konferenciji za medije rečeno da je helikopter bio potpuno ispravan.

Na konferenciji za medije je, pored Dikovića, govorio i general Predrag Bandić koji je naveo da je lično izdao naređenje, na osnovu odluke ministra odbrane.

Zbog teških vremenskih uslova i nemogućnosti da sleti na aerodrom “Nikola Tesla“, helikopter Vojske Srbije se srušio nedaleko od aerodroma, pokušavajući da iz Raške u Beograd prebaci bolesnu bebu.

U letelici se nalazilo šestoro ljudi i beba sa teškim respiratornim problemima, zbog čega je prvobitno sanitetom trebalo da bude prevezena. Ipak, veliki odron na putu, kao i kolona vozila koja se napravila tom prilikom, sanitet nije mogao da se probije.

Sa zalihama kiseonika za svega sat vremena, prema zvaničnoj verziji, nadležni su najpre odlučili da preko Kopaonika pokušaju da stignu do Kraljeva, ali je potom rešeno da beba helikopterom Vojske Srbije bude prebačena na Institut za majku i dete u Beogradu.

Beba je, zajedno sa medicinskim osobljem, ukrcana u helikopter u Raškoj, odakle je trebalo da stigne u Beograd, ali je posada helikoptera naišla na velike probleme iznad Mladenovca.

Gusta magla je onemogućila sletanje avionima na aerodrom “Nikola Tesla“, zbog čega su im davane instrukcije za preusmeravanje ka Temišvaru.

Ipak, helikopter Vojske Srbije je u dva navrata pokušao da sleti na beogradski aerodrom, posle čega je nestao sa radara.

Posle drame koja je trajala cele noći, za B92 je u subotu prepodne potvrđeno da se helikopter srušio, da bi posle izvršenog uviđaja utvrđeno da nema preživelih.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za N1 da je helikopter je veoma osetljiva platforma ograničena kada su u pitanju noćni let i let u teškim uslovima., dok su se u medijima pojavila suprotna stanovišta u vezi konkretnih iskustava pilota u sinoćnjim uslovima kao i pitanje da li je uopšte trebalo leteti.

Urednik specijalizovanog portala TangoSix Petar Vojinović rekao je u vestima B92 da je helikopter koji je korišćen u akciji spasavanja jedna od najboljih letelica, da je posada bila iskusna, ali da se mora doneti u obzir i donošenje inicijalne odluke.

Nedelja 15. mart je proglašena Danom žalosti, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, a istog dana u 10.00 predsednik Srbije Tomislav Nikolić zakazao je sastanak sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem i ministrom odbrane u Vladi Srbije Bratislavom Gašićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: