Da li je sinoć trebalo leteti?

U medijima su se pojavila suprotna stanovišta u vezi konkretnih iskustava pilota u sinoćnjim uslovima kao i pitanje da li je uopšte trebalo leteti.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2015.

20:48

Default images
foto: Tanjug

Nakon, za sada neproverenih informacija, da je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije odbila sinoćni zadatak zbog nepovoljnih meteo uslova, vazduhoplovni potal Tango Six je dobio informacije od civilnog izvora koje se suprostavljaju tvrdnjama da pilot helikoptera nije imao to iskustvo:

"Nasuprot tvrdnjama da u prošlosti nije bilo takvih obuka, a kao što se može vrlo lako utvrditi zapisima Kontrole letenja, pilot Mehić ne samo da je bio dobro obučen za letenje u ovakvim meteo uslovima, nego je njegov poslednji let noću, uz korišćenje ILS-a (Sistema za sletanje pomoću instrumenata) bio 11. marta", što prema ovom izvoru predstavlja dokaz da je pilot bio obučen za upravo ovakve uslove, prenosi taj specijalizovani portal.

Izvor portala navodi da se sa Batajnice u poslednje vreme dosta leti i da je tempo i kvalitet obuke znatno unapređen.

"Kada smo čuli da je u pitanju on, u kontaktu sa vojskom, reći ću da smo odahnuli, jer smo zajedno obavljali takve zadatke pre samo tri dana. Tako da priča vojske i te kako ima osnova. Takođe je poznato da sa Batajnice u poslednje vreme dosta lete noću i da je tempo i kvalitet obuke znatno unapređen. Sredstva za priciznu orijentaciju u prostoru (GPS) su sastavni deo opreme i jednostavno nije bilo moguće da se navođenje aviona, što je ovaj pilot sa nama već vežbao, ne uradi kako treba. Šta se konkretno dogodilo u poslednjim trenucima, ostaje na nadležnim organima", kaže izvor portala.

Urednik portala TangoSix Petar Vojinović govorio je u vestima B92 o padu helikoptera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: