Gde je nestao Vladimir Putin?

Kremlj je objavio fotografije Vladimira Putina za koje tvrdi da su napravljene danas, više od nedelju dana nakon njegovog poslednjeg pojavljivanja u javnosti.

Izvor: B92

Petak, 13.03.2015.

15:34

Default images
Foto: Beta, AP

Ruski predsednik, iako poznat po svakodnevnom prisustvu u medijima, nije viđen od prošlog četvrtka i sastanka sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem, a serija otkazanih sastanaka i atmosfera tajnovitosti u Moskvi su poslužili da se razviju teorije zavere - od toga da je bolestan, preko toga da je prisustvovao porođaju svog deteta, do toga da je mrtav.

Iz Kremlja je juče poručeno da je sa "Putinom sve u redu" i da je njegov "stisak ruke i dalje toliko jak da može nekom da slomi šaku", a istovremeno je objavljeno nekoliko fotografija sa sastanka ruskog predsednika, koji su navodno održani u danima njegovog "nestanka".

"Putin obavlja svoje dužnosti, ali nisu svi sastanci za javnost. Čim grane sunce i počne da miriše na proleće, ljudi razvijaju svakakve teorije", rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Međutim, te fotografije su samo podgrejale glasine koje su sa interneta već počele da se sele u medije. Zbog nekoliko detalja, kao što je ista kravata na više različitih snimaka, nastala je sumnja da su one snimljene ranije, a mediji na Zapadu su redom objavljivali tekstove pod naslovom "Gde je Putin?" U Moskvi se nisu obazirali na te tvrdnje, ali su danas objavili fotografije sa sastanka s predsednikom ruskog Vrhovnog suda Vjačeslavom Lebedevom.

Usledila je najava da će prvi čovek Rusije u ponedeljak imati zvaničan sastanak u Sankt Peterburgu sa kirgistanskim kolegom Almazbekom Atambajevom, a zatim i zvanični tvit i saopštenje da je za 18. mart zakazan i sastanak Putina sa predsednikom Južne Osetije Leonidom Tibilovom.

Prvi navodni razlog za Putinovo povlačenje iz javnosti pojedini mediji su objavili sredinom nedelje, tvrdeći da se Putin razboleo zbog stresa izazvanog "situacijom u Rusiji i krizom u Ukrajini". Međutim, ubrzo je preneta izjava advokata ubijenog opozicionara Borisa Nemcova, koji ima drugačiji pogled na stvari. Vadim Prohorov je rekao da se Putin "pritajio zbog straha od atentata".

"Putin je možda uplašen od mogućeg atentata. Ako je moguće izvesti atentat u blizini Kremlja, sasvim je moguće da je ranjiva i Putinova kolona vozila", rekao je advokat Prohorov.

Švajcarski tabloid "Blik" je otišao mnogo dalje i objavio da je Putin u Švajcarskoj, kako bi bio uz svoju "nezvaničnu devojku", bivšu gimnastičarku Alinu Kabajevu.

Kabajeva je navodno trudna i trebalo bi da se porodi ovih dana u čuvenoj bolnici "Sveta Ana", jednoj od najboljih klinika na svetu u kojoj su se porodile mnoge žene bogataša iz Rusije i drugih krajeva sveta. Na drugoj strani, pojavile su se i glasine da je Putin na oporavku nakon "nove plastične operacije i to zbog problema sa botoksom".

Među glasinama su i one da Putin već neko vreme boluje od raka i da mu se stanje pogoršalo, pa i one da je umro "istog dana kad i Staljin - 5. marta".

U međuvremenu, na internetu su se pojavile brojne šaljive slike, od onih sa "Putinove tajne sahrane", do montaža na kojima je otišao u svemir, a otvoren je i sajt na kome jednostavnim klikom možete proveriti "Da li je Putin umro".

Pretraga na Tviteru sa haštagovima #PutinUmer (Putin je umro) i #WhereIsPutin daje stotine rezultata.

Putin je poslednji put "nestao iz javnosti" 2012. godine, kada je takođe otkazao nekoliko putovanja, a Kremlj je saopštio da je uganuo nogu i da je u pitanju sportska povreda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: