Džihadisti opkoljeni u Tikritu

Nekoliko hiljada iračkih vojnika opkolilo je pripadnike ekstremne džihadističke organizacije Islamska država u Tikritu.

Izvor: B92

Petak, 13.03.2015.

08:58

Default images
Foto: Beta/AP

Nakon prodora u taj grad i oko njega irački komandanti veruju da je najveća pobeda Bagdada nad ID samo pitanje vremena.

"Sada krećemo u drugu fazu plana. Trudimo se da naši gubici budu što manji. Vreme je na našoj strani, mi imamo inicijativu", izjavio je juče, 11. dana ofanzive na Tikrit, irački ministar odbrane Halid al-Obeidi.

Međutim niko od nadležnih nije izneo podatke o žrtvama od početka do sada najveće ofanzive na Tikrit, glavni grad provincije Salahedin koji se nalazi u rukama džihadista od juna prošle godine.

U međuvremenu, ID je juče objavila audio snimak predstavljen kao govor njenog portparola Abua Muhameda al-Adnanija koji je formalno pozdravio dolazak nigerijske ekstremističke organizacije Boko Haram pod okrivlje IS, navodi AFP.

Boko Haram je u subotu proglasio savezništvo sa IS, ali to je morao formalno prihvatiti vođa IS Abu Bakr al-Bagdadi da bi nigerijska organizacija postala deo "kalifata" IS.

"Objavljujemo dobru vest o proširenju kalifata na zapadnu Afriku", rekao je Adnani.

U Siriji, čije je delove IS takođe zauzela, više od 50 vojnika i džihadista poginulo je u žestokim sukobima u Latakiji, rodnoj provinciji sirijskog predsednika Bašara Asada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: