Džihadisti opkoljeni u Tikritu

Bagdad -- Nekoliko hiljada iračkih vojnika opkolilo je pripadnike ekstremne džihadističke organizacije Islamska država u Tikritu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nakon prodora u taj grad i oko njega irački komandanti veruju da je najveća pobeda Bagdada nad ID samo pitanje vremena.

"Sada krećemo u drugu fazu plana. Trudimo se da naši gubici budu što manji. Vreme je na našoj strani, mi imamo inicijativu", izjavio je juče, 11. dana ofanzive na Tikrit, irački ministar odbrane Halid al-Obeidi.

Međutim niko od nadležnih nije izneo podatke o žrtvama od početka do sada najveće ofanzive na Tikrit, glavni grad provincije Salahedin koji se nalazi u rukama džihadista od juna prošle godine.

U međuvremenu, ID je juče objavila audio snimak predstavljen kao govor njenog portparola Abua Muhameda al-Adnanija koji je formalno pozdravio dolazak nigerijske ekstremističke organizacije Boko Haram pod okrivlje IS, navodi AFP.

Boko Haram je u subotu proglasio savezništvo sa IS, ali to je morao formalno prihvatiti vođa IS Abu Bakr al-Bagdadi da bi nigerijska organizacija postala deo "kalifata" IS.

"Objavljujemo dobru vest o proširenju kalifata na zapadnu Afriku", rekao je Adnani.

U Siriji, čije je delove IS takođe zauzela, više od 50 vojnika i džihadista poginulo je u žestokim sukobima u Latakiji, rodnoj provinciji sirijskog predsednika Bašara Asada.

Svet

SAD šalje avione F-16 Egiptu

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama odobrio je isporuku desetak aviona F-16 Egiptu, deo pomoći koja je bila zamrznuta posle promene vlasti u toj zemlji 2013. godine.

Svet utorak 31.03. 23:48 Komentara: 4

Prag: Selfiji sa vojnicima SAD

Prag -- Konvoj američkih vojnika i oklopnih vozila, posle prolaska kroz više država istočne Evrope stigao je bez incidenata u Prag, gde su ga dočekale hiljade ljudi.

Svet utorak 31.03. 23:19 Komentara: 64

Traktorima ispred EP u Briselu

Brisel -- Belgijski mlekari dovezli su traktore ispred Evropskog parlamenta u Briselu, u znak protesta zbog ukidanja kvota za mleko, što ugrožava male proizvođače.

Svet utorak 31.03. 22:18 Komentara: 2
strana 1 od 558 idi na stranu