Srbi i Albanci traže nestale

Udruženje za nestala lica na Kim i Udruženje nestalih Albanaca su se sa porodicama nestalih dogovorili da sve nestale traže zajedno.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.03.2015.

21:08

Default images

To je nakon skupa "Nevladina udruženja za nestala lica - Primer najboljih praksi i saradnje između zajednica" u Prištini izjavio koordinator Udruženja za nestala lica na KiM Milorad Trifunović.

Trifunović je agenciji Beta izjavio da je politika i dalje glavna prepreka u rešavanju sudbine nestalih Srba i Albanaca.

"Mi smatramo da jos uvek neko štiti zločince. Neki zločinci sede na najvišim mestima u državnim institucijama sa obe strane i mislim da je došlo vreme da se sa njima rasčisti", kazao je Trifunović.

Osim toga, on je izrazio uverenje da međunarodna zajednica i faktori u pojedinim zemljama "imaju neke svoje interese da se i dalje skriva istina o nestalima".

Na taj način, prema njegovoj oceni, čuvaju se ljude koji su činili zločine.

On je kazao da je sa predsednikom Udruženja nestalih Albanaca Bajramom Čerkimijem obišao više lokacija gde se sumnja da su pokopani nestali Srbi i Albanci, te da udruženja tragaju za 1.657 osoba i traže od svih da se sudbina nestalih konačno rasvetli.

On je istakao da je srpska strana dostavila podatke EULEKS-u, ali da podatke o nestalim i nastradalim Srbima na Kosovu nisu dobili ni od EULEKS-a, UNMIK-a, KFOR-a, iako su dostavili podatke za lokacije za koje smatraju da se na njima nalaze nestali Srbi.

"Mi imamo razne dojave. Mnogi ljudi bi rekli istinu, ali ne smeju. Zato treba konačno da nadležni zaštite svedoke. Prošlo je četri godine, a da Euleks nije počeo da kopa ni jednu lokaciju za koju se sumnja da su na njoj srpske žrtve", rekao je Trifunović.

Bajram Čerkimi je za Betu naveo da je sa Trifunovićem obišao i obeležio neke lokačije i da su razgovarali o mogućim mestima na kojima su pokopani Srbi i dodao da postoje velike prepreke za utvrđivanje sudbine nestalih, naročito u srpskim enklavama na severu Kosova.

"Nemamo prilaz u te enklave kako bismo radili na rasvetljavanju sudbine nestalih zato što, kako nam je rečeno u EULEKS-u, tamo nije sigurno da se ide i istražuje", kazao je Čerkimi i dodao da je traženo da se otvore arhive OVK, ali da im je rečeno da arhive o nestalima ne postoje.

On je ocenio da u Briselu i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija treba da rade više i da vrše pritisak na političare kako bi se rešila sudbina nestalih lica na Kosovu.

Predstavnik Kancelarije specijalnog savetnika za sprečavanje genocida (OSAPG) Mario Buil - Merce izjavio za Betu da od ovog skupa očekuje da se prikupe neke konkretne preporuke koje bi mogle da posluže u rešavanju problema nestalih lica.

Upitan da li u rešavanju sudbine nestalih na Kosovu mogu da pomognu arhive UNMIK-a, KFOR-a, kao i Euleks, Buil-Merce je rekao da nije siguran da može na ovo pitanje da da odgovor i da taj odgovor treba potražiti kod njegovih kolega u UNMIK-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: