Vučić o Đinđiću: Dosta je podela

Premijer Aleksandar Vučić rekao je, povodom godišnjice atentata na Zorana Đinđića, da nijedno ubistvo nije donelo ništa drugo do novih ubistava i podela.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2015.

12:45

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je, nakon što je delegacija Vlade Srbije položila venac i odala počast ubijenom premijeru, njegovoj porodici i prijateljima uputio "izraze iskrenog poštovanja".

Kako je naveo, mart 2003. godine je zauzeo svoje mesto na crnim stranicama srpske istorije, baš kao i jul 1817. godine, maj 1868. i 1903. i oktobar 1934. godine.

"U podeljenoj Srbiji, tada su, najčešće baš zbog tih podela, ubijani lideri, kraljevi i politički protivnici. I, nijedno ubistvo nije donelo ništa drugo do novih ubistava i podela. Baš zato, danas, na godišnjicu smrti čoveka koji je tvrdio da će Srbija biti onakva kakvu je sami napravimo, vreme je da prestanemo da se delimo, bar oko onoga što je bio cilj svakoga ko je, u našim podelama, položio život", kazao je Vučić, saopštila je Vlada.

Kako je dodao, pristojna, normalna i uređena država, u kojoj različita mišljenja izazivaju polemiku, a ne smrt, bila je ideal i Đinđića, pa je vreme da se oda počast i svim istorijskim ličnostima, bez obzira na to da li su bili istomišljenici.

"Na taj način odajemo počast i samoj istoriji, prihvatamo je, a ne sudimo joj i omogućavamo sebi da idemo napred, bez podela. Srbija nema više snage za deobe na karađorđevićevce i obrenovićevce, partizane i četnike, zapadnjake i istočnjake", dodao je Vučić.

Premijer je naveo da je važno kakvu ćemo zemlju stvoriti - "onu, kojoj je najvažnije ono što se desilo 1945. godine ili onu u kojoj je bitno šta će se deseiti 2045., onu u kojoj ćemo se podeljeni, vratiti unazad, ili onu, u kojoj ćemo, zajedno, da idemo napred".

Po Vučićevim rečima, "istorija i svi ti istorijski velikani i žrtve srpskih sukoba odavno više ne pitaju šta mislimo, ali zato svakoga dana pitaju šta smo uradili".

"Zajedno treba da im i odgovorimo. Naš odgovor je budućnost. Naš odgovor je pristojna, moderna i uređena Srbija. Slobodna Srbija", naveo je premijer.

Premijer Vučić i ministri položili su jutros venac pred spomen-ploču u dvorištu zgrade Vlade Srbije na mestu gde je ubijen premijer Zoran Đinđić.

Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zorana Đinđić ubijen je u atentatu u Beogradu 12. marta 2003. godine.

Bivši saradnici, članovi njegove vlade, porodica i građani od jutros polažu cveće i odaju počast ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću na Novom groblju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: