Potvrda iz Pariza:CG ne može u NATO

Podgorica/Pariz -- Iz kabineta francuskog predsednika Fransoa Olanda potvrđen je njegov stav da Crna Gora kao i ostale zemlje kandidati ne ispunjavaju uslove za prijem u NATO.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prethodno je Olandova izjava o zaustavljanju širenja saveza u ovom trenutku otvorila pitanje u crnogorskoj javnosti da li je mislio i na državu koja je u procesu pristupanja.

Konkretno, Televizija Vijesti je zatražila pojašnjenje Olandove izjave, nakon čega je iz predsednikovog kabineta odgovoreno da nijedna od zemalja koje su kandidati za članstvo, među kojima je Crna Gora, nisu spremne da dobiju pozivnicu za NATO.

"Crna Gora, kao što je naznačeno u poslednjem izveštaju NATO-a o napretku, mora da nastavi reforme u oblastima koje se ispituju u okviru godišnjih nacionalnih planova, posebno kada je reč o modernizaciji oružanih snaga i reformi bezbednosnih snaga. Na osnovu zaključaka sa Samita u Velsu, kandidatura Crne Gore biće preispitana u poslednjem kvartalu 2015. godine”, kaže se u odgovoru pres službe francuskog predsednika.

Nacionalni koordinator za NATOVesko Garčević je, komentrišući saopštenje pres službe Olandovog kabineta, rekao da tu nema ništa što Crna Gora već nije znala.
"Mi osluškujemo i pratimo šta misle naši saveznici iz NATO saveza...i nastavljamo naše aktivnosti na realizaciji zacrtanih planova, kako bi do kraja godine dobili pozivnicu za NATO", kazao je Garčević "Dnevnim novinama".

Ukoliko Crna Gora do kraja godine dobije pozivnicu za članstvo u Alijansi, to će biti veliko priznanje, podsticaj i politički i ekonomski i, ono što je najvažnije, time će otvoriti vrata za ulazak u kolektivni sistem bezbednosti - poruka je sa sastanka koji su juče u Podgorici održali predstavnici vlade, skupštine, lideri partija i ambasadori zemalja članica NATO-a.

Ukoliko pozivnica, međutim, izostane, na sastanku u organizaciji Atlantskog saveta Crne Gore naglašeno je da će NATO ostati dugoročni cilj države, bez obzira na glasove protiv unutar i van nje.

NATO je, kako kažu učesnici sastanka, najbolji okvir za Crnu Goru da nastavi reforme i stvara društvo u kojem će svi građani i politički lideri i oni koji sada podržavaju članstvo Crne Gore u Alijansi, ali i oni koji se tome trenutno protive, uočiti i uvažiti sve prednosti koje taj savez donosi državi poput Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu