Zbog bezbednosti odložen "Reporter"

TV B92 je u dogovoru sa urednicom redakcije Insajder Brankicom Stanković odlučila da do daljeg odloži emitovanje emisije "Reporter".

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.03.2015.

10:55

Default images

Odluka je doneta iako je nova emisija "Reporter", koja je emitovana prošlog ponedeljka, postigla dobar rejting i izazvala brojne reakcije.

Za TV B92 najvažnija je bezbednost naših novinara i u ovom trenutku jedino racionalno rešenje jeste da odlaganjem emisije bar na neki način zaštitimo novinare redakcije Insajder.

Urednica te emisije Brankica Stanković već godinama ima policijsko obezbeđenje, a ismevanje cele situacije u kojoj se nalazi dodatno je ugrozilo njenu ali i bezbednost novinara iz njenog tima.

Isto tako shvatili smo da društvo u kojem živimo nažalost još nije sazrelo da na pravi način prihvati otvaranje brojnih tema kojima se ova redakcija godinama bavi.

Unapred svesni da će ova odluka izazvati različita tumačenja ističemo da redakcija Insajdera ostaje sastavni deo B92 i da će kao i do sada imati svu podršku uredništva kuće u kojoj su zaposleni.

NUNS: Obezbediti novinarima da bez pritiska rade svoj posao

Odlaganje emitovanja emisije "Reporter" na TV B92 zbog pretnji novinarima još je jedan žalostan pokazatelj ugroženosti novinarskih sloboda i stvarnog stanja na
srpskoj medijskoj sceni, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

NUNS tim povodom poziva vlasti da preduzmu ozbiljne mere kako bi se novinarima osiguralo da bez pritisaka i pretnji rade svoj posao.

NUNS podseća da se već danima vodi oštra kampanja protiv autorke emisije Brankice Stanković i da članovi uprava sportskih klubova, kao i ljudi iz navijačkih organizacija, otvoreno prete novinarima.

"Država na ovo ugrožavanje medijskih sloboda i lične bezbednosti novinara nije reagovala odgovarajućim merama, niti su predstavnici vlasti ičim pokazali da su uznemireni zbog pretnji koje dolaze iz uprava sportskih klubova i navijačkih grupa", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, u orkestriranim napadima, na žalost, otvoreno učestvuju i neki mediji, što je za osudu.

NUNS je pozavo sve kolege na solidarnost, bez koje nije moguće izboriti bolje uslove za nesmetan rad novinara.

Dodaje se da je u tom važnom poslu nužna i snažnija podrška šire javnosti.

"Kolege iz B92 bavile su se korupcijom u sportskim klubovima, o čemu se u javnosti u pola glasa govori već decenijama. Činjenica da se emisija odlaže zbog pritisaka i pretnji izaziva duboku zabrinutost jer pokazuje da pred onima čije se učešće u korupciji istražuje uzmiču i vlast i javnost", navodi NUNS.

Takvo stanje je neodrživo i vodi ka daljem urušavanju osnovnih načela demokratije i slobode javne reči, ističe se u saopštenju.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da će MUP nastaviti da obezbeđuje novinarku B92 Brankicu Stanković.

UNS: MUP da odgovori zašto je Brankici Stanković potrebno obezbeđenje

Udruženje novinara Srbije poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da odgovori na zahtev TV B92 i javno saopšti zašto je novinarka B92 i urednica Insajdera Brankica Stanković šest godina pod policijskom zaštitom.

TV B92 je, povodom izjave člana uprave FK Crvena zvezda Nebojše Čovića, koji je u emisiji "Teška reč" doveo u pitanje opravdanost policijskog obezbeđenja Brankici Stanković, zatražio od MUP-a da javno saopšti zašto je ona pod policijskom zaštitom 24 sata dnevno, s obzirom na to "da je odluka o tome doneta na osnovu bezbednosnih procena".

UNS smatra da MUP treba da nedvosmisleno i jasno odgovori na zahtev B92 kako bi bile otklonjene sve sumnje u opravdanost policijskog obezbeđenja i omogućen rad Brankice Stanković, redakcije Insajdera i emitovanje emisije Reporter.

UNS ističe da je dužnost policije da obezbedi sigurnost svim građanima, a posebno novinarima koji rade posao od javnog značaja i suočavaju se sa bezbednosnim pretnjama svih onih na čije nezakonite poslove ukazuju.

"Država da obezbedi uslove za emitovanje emisija"

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) zatražila je danas od nadležnih da osiguraju bezbednost novinarima redakcije "Insajder" kao i uslove u kojima mediji, zbog zaštite novinara neće morati da odlažu emitovanje emisija.

ANEM izražava žaljenje što je odluka da se odloži emitovanje emisije "Reporter" o poslovanju najvećih srpskih fudbalskih klubova, rukovođena interesom bezbednosti i željom da se zaštite novinari redakcije.

"Uprave klubova, preko njima bliskih medija, ismevali su i dovodili u pitanje odluku države da se urednici Insajdera Brankici Stanković dodeli policijsko obezbeđenje, a novinarka 'Reportera' sprečena je i u pokušaju uzimanja izjave od direktora FK Crvena zvezda, intervencijom navijača sa kojim je direktor kluba prethodno srdačno razgovarao", dodaje ANEM.

Brankica Stanković je, dodaje ANEM, ogorčena odsustvom reakcije države na neistine u kampanji koja se protiv nje vodi, tražila da joj se, na njenu odgovornost, obezbeđenje ukine.

"U zemlji u kojoj već decenijama ne znamo ko je ubio novinare Dadu Vujasinović i Milana Pantića i još čekamo suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, država je obavezna da uloži dodatni napor i založi sav autoritet kako bi novinarima obezbedili bezbednost i slobodu izražavanja", navodi ANEM.

Prema oceni ANEMA, takva obaveza nadležnih organa u Srbiji istovremeno je i njihov dug, ne samo prema novinarima već i građanima Srbije čije je ustavno pravo da budu obaveštavani o pitanjima od javnog značaja, i da, pri tom, o takvim pitanjima budu obaveštavani od medija oslobođenih od straha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

192 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: