Vučić: Zadovoljno 90% poplavljenih

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija predano raditi na prevenciji štete od poplava, elementarnih nepogoda i razvijati efikasan sistem zaštite.

Izvor: Beta
Podeli

"Napuštamo sistem 'lako ćemo' i razmišljamo o tome kako da nešto sprečimo", kazao je Vučić u Palati Srbije na predstavljanju Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda.

Premijer je naveo da Srbija svake godine zbog poplava gubi 130 miliona evra, a protekle godine je zbog katastrofalnih poplava u maju izgubila 1,7 milijardi evra.

On je naveo i da Srbija zbog suše gubi i tri do četiri puta više.

Vučić je učesnicima skupa - predstavnicima UN, EU, Svetske banke i diplomatskog kora kazao da od njih očekuje pomoć, kako u finansijama, tako i u stručnom delu, kako bi Srbija "konačno naučila" kako da spreči nesreće zbog vremenskih nepogoda.

"Čvrsto smo opredeljeni da počnemo da radimo na merama prevencije više nego ikada do sad", rekao je Vučić i dodao da Srbiju nije sramota da prizna da neke stvari ne zna, i da želi da uči od razvijenih zemalja i uvede njihove sisteme.

"Ja ne znam gde i kako treba postaviti nasip, ali sam spreman da vas o tome pitam i da o tome naučim", rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je predstavnicima međunarodne zajednice zahvalio za pomoć u sanaciji štete od poplava i istakao da je najviše pomogla EU, posebno u izgradnji kuća i obnovi škola.

"Bez vas ne bismo znali ni kako da na pravi način obnovimo škole, kako da postavimo i rasporedimo učila", rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, država je reagovala brzo i efikasno kako bi pomogla stanovništvu, i bez obzira na to što će uvek biti nezadovoljnih, 90 odsto građana koji su osetili posledice poplava, zadovoljni su pomoći koju su dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu