RS ne priznaje Dan nezavisnosti BiH

Banja Luka -- Dok se u Federaciji BiH danas slavi Dan nezavisnosti BiH, u RS se 1. mart 1992. godine doživljava kao "dan koji je bio uvod u rat u ovoj zemlji".

Izvor: Beta
Podeli

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da "ne postoji dan nezavisnosti BiH i da je 1. mart jedan tužan i tragičan događaj, a za Srbe sinonim za nasilje izvršeno nad njima".

Navodeći da to nije praznik cele BiH, on je poručio da će RS nastaviti da slavi svoje praznike i da ne želi da joj neko nameće svoje praznike.

On je kazao da u BiH ne postoji nijedan zajednički praznik koji slave sva tri naroda, ocenivši da to nije ni moguće, jer su "narodi uvek bili na različitim stranama istorije i na različite načine ih obeležavali - neko kao pobedu, neko kao poraz".

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović takođe je ocenila da činjenica da je danas praznik samo u jednom delu BiH dovoljno govori o ovoj državi.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da Srbi nikada neće obeležavati 1. mart kao praznik, jer je na taj dan pre 23 godine održan referendum o nezavisnosti BiH i u Sarajevu ubijen srpski svat Nikola Gardović, što je označilo početak rata u ovoj zemlji.

"Gnusno ubistvo srpskog svata i referendum, koji je održan protiv volje srpskog naroda, bili su uvod u krvavi rat", kazao je Ivanić.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto birača, uglavnom Bošnjaka i Hrvata, glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava.

Gardovića je ubio Ramiz Delalić Chelo, koji je kasnije postao komandant Devete brdske brigade u Sarajevu.

Njemu je u nekoliko navrata sudjeno za ubistvo Gardovića, ali nikada nije osudjen. Ubijen je ispred svog stana u Sarajevu u leto 2007. godine.

strana 1 od 91 idi na stranu