Slučaj Nemcov:Kriminal ili politika

Moskva -- Istražni komitet izneo je prve verzije ubistva ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova, koje idu od kriminala do političke provokacije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin rekao je da nema sumnje da je taj zločin bio dobro isplaniran.

Istraga je našla da je Boris Nemcov išao sa svojom prijateljicom u stan, koji se nalazi blizu mesta ubistva.

“Organizatori i egzekutori su dobro znali tu rutu", rekao je Markin.

Prema njegovim rečima, u razrešenje ubistva uključeni su najbolji detektivi i forenzičari, a slučaj se smatra prioritetom.

Preliminarni rezultati su pokazali da je političar ubijen iz pištolja "Makarov". Stručnjaci su pronašli šest okvira municije kalibra devet milimetara na mestu ubistva.

Istraga je, nastavio je on, usmerena na ispitivanje svedoka i proučavanje razgovora preko mobilnog u oblasti mesta napada, i snimci video kamera obezbeđenja.

"Ubistvo bi moglo da bude i provokacija da se destabilizuje politička situacija u zemlji. Nemcov je mogao da bude izabran za neku vrstu "žrtve" i to od strane onih koji ne oklevaju da iskoriste bilo koju metodu da bi postigli svoje političke ciljeve", rekao je Markin.

"Postoje i izveštaji da je Nemcov primio pretnje zbog svog stava o ubistvu zaposlenih u Šarli ebdou u Parizu", rekao je Markin i dodao da se istražuje i moguća veza ubistva sa građanskim ratom u Ukrajini.

Motivi, prema njemu mogu biti i poslovni, vezani za Nemcova, a i vezani za njegov lični život.

Kasnije danas, nedaleko od mesta zločina pronađen je automobil korišćen u napadu. Ruski mediji su javili da je imao registarske tablice Ingušetije.

Markin je zamolio novinare da se ne povede za neproverenim informacijama. To, se, prema njegovim rečima, delom odnosi i na taj automobil.

"Sve vrste proverenih informacija mogu da dođu iz zvaničnih izvora, a u ovom slučaju to je Istražni komitet koji je sada zadužen za slučaj", rekao je Markin.

On je pružio uveravanje novinarima da će Istražni komitet, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna služba bezbednosti, dati sve od sebe da reše slučaj.

Nemcov je ubijen u petak uveče oko 23.15 časova. U njega je ispaljeno najmanje sedam ili osam metaka dok je šetao mostom sa poznanicom koja je stigla iz Kijeva.

On će biti sahranjen u Moskvi, rekao je njegov bivši portparol Aleksandar Kotusov agenciji Tas s i dodao da porodica još nije donela konačnu odluku o tačnom mestu i vremenu sahrane.

strana 1 od 542 idi na stranu