"Dejton 2 neprihvatljiv za Srbe"

Lider NDP Dragan Čavić izjavio je da je potpuno neprihvatljiv stav HNS da se održi nova međunarodna konferencija za BiH.

Izvor: Beta

Subota, 28.02.2015.

23:11

Default images
foto: mc.rs

Prema ideji HNS, na njoj bi trebalo da BiH doživi unutrašnju reorganizaciju, uspostavljanjem četiri federalne jedinice.

"Teorija po kojoj se mora izvršiti teritorijalna prekompozicija BiH van dejtonskog okvira je potpuno neprihvaljiva za Srbe", rekao je Čavić za BN TV.

On je podsetio da je ideju o održavanju "Dejtona dva" prvo predložila novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i da je to danas u Mostaru ponovio HNS.

"Zahtevi HNS-a predstavljaju ozbiljan napad na Republiku Srpsku i oni su nastavak politike utemeljenje Prudskim sporazumom, u kojem se prvi put posle Dejtona pojavila ideja o četiri federalne jedinice", rekao je Čavić.

"Nažalost, supotpisnik takve ideje o federalizaciji BiH o uspostavljanju četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila hrvatska, je (predsednik RS i lider SNSD-a) Milorad Dodik", dodao je on.

U novembru 2008. godine, lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ BiH Dragan Čović i tadašnji predsednik SDA Sulejman Tihić potpisali su takozvani Prudski sporazum prema kome bi BiH bila sastavljena od četiri federalne jedinice, uz Sarajevo kao distrikt.

Lider NDP-a smatra da bi održavanje nove međunarodne konferencije o BiH, kojim bi bila ugrožena dejtonska pozicija RS i srpskog naroda u BiH, izazvalo radikalan politički odgovor Srba, uključujući i mogućnost izlaska RS iz BiH.

Navodeći da je stav HNS-a da će do "Dejtona dva" doći ako ne bude unutrašnjeg konsenzusa u BiH, Čavić je upozorio da upravo HDZ BiH opstruiše procese u zemlji i formiranje vlasti na državnom nivou.

"Ako HDZ i dalje bude opstruisao formiranja vlasti na državnom nivou biće potpuno jasno da oni opstrukcijom žele da pokažu da BiH ne može da funkcioniše i da tako žele da stvore politički ambijent za neku novu međunarodnu konferenciju", ocenio je Čavić.

Svako iz RS ko se pridruži njihovoj opstrukciji, a takvih pridruživanja je bilo u dugogodišnjem paktu između HDZ-a i SNSD-a, upozorio je Čavić, radi protiv interesa RS i njene dejtonske pozicije unutar BiH.

HNS je krovna organizacija hrvatskih stranaka u BiH.

HNS je danas u Mostaru usvojio deklaraciju kojom se, između ostalog, traži ustavna reorganizacija BiH i uspostavljanje četiri federalne jedinice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: