Srbin iz Iraka spasilac emigranata

Amer Juma je građanin Leskovca koji je prvi pritekao u pomoć emigrantima koji su pre četiri dana doživeli saobraćajnu nesreću.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.02.2015.

22:15

Default images
foto: Tanjug

On nije materijalno imućan čovek, ali je osetio nesreću nastradalih ljudi i želeo da pomogne tako da im je kupio posteljine, pidžame, papuče, voće...

Amer Juma za sebe kaže da je Srbin poreklom iz Iraka.

Pre trideset godina došao je u Jugoslaviju na studije, u Leskovcu je završio Tehnološki fakultet, upoznao ljubav svog života i tu i ostao.

Sada radi kao profesor u srednjoj školi, ima dva sina i suprugu. Novac za donaciju odvojio je od svoje profesorske plate.

Iako među povređenima nema Iračana, Amer kaže da je osetio njihov očaj.

"Razgovarao sam sa njima i video da su svi oni otišli trbuhom za kruhom, jer u njihovim zemljama za njih nema života", rekao je Amer Tanjugu.

Od kada se doselio u Leskovac Amer je posetio Irak samo tri puta.

Najsvežija i najteža sećanja nosi sa dočeka 2014. godine kada je u Bagdadu bio sa svojom porodicom.

"To više nije onaj moderan grad kako sam ga zapamtio. To je grad tužnih i nesrećnih ljudi. Brinem za svoju rodbinu, i voleo bih da nisam odlazio i da sam sačuvao stara sećanja na taj grad", rekao je Amer.

Amer Juma je sada Leskovčanin i kaže da nikada neće otići iz ovog grada.

"Ovde imam prijatelje i kumove, ovo je moj narod i moja zemlja. Planiram do kraja života da ostenem ovde", poručio je Armal.

Pre četiri dana došlo je do saobraćajne nezgode, u kojoj se kombi, koji je prevozio 54 migranta, prevrnuo.

Nesreća se dogodila ujutru oko 4.30 sati na autoputu Leskovac - Vranje, a u njoj je povređeno 42 ilegalna migranta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: