Rehabilitacija Draže - za i protiv

O tome da li bi Dragoljub Mihailović trebalo da bude rehabilitovan za B92 su govorili Momčilo Pavlović, istoričar, i Aca Kraus iz Saveza antifašista Srbije.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

21:18

Default images

Postupak za rehabilitaciju komandanta četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića formalno je počeo ispočetka pred Višim sudom u Beogradu.

Momčilo Pavlović kaže da je završetak procesa rehabilitacije bitan za umirenje Srbije.

"Mnogo će vode Moravom proteći dok se Srbija ne pomiri, dok ne shvati da su postojala dva pokreta i da koegzistiraju u mirnoj atmosferi, a ne kao danas što smo videli ispred Palate pravde. Ovo je pravna rehabilitacija, da se vidi da li je postupak bi zakonit, pravičan. Ovo nije revizija istorije i poništavanje tekovani Narodnooslobodilačke borbe. Te dve stavri bi trebalo razdvojiti i pustiti sud da ispita pravnu stranu sudskog procesa protiv Draže Mihailovića", smatra Pavlović.

S druge strane, Kraus kaže da je rehabilitacija upravo revizija istorije.

"Ko u to sumnja neka ode u selo Vranić nadomak Beograda i pronađe porodicu Pantić i uveri se šta se događalo. To je jedan u nizu zločina koje su četnici počinili pred kraj rata. Ta revizija istorije se radi u dnevno političke svhe na 70. godišnjicu pobede nad fašizmom", navodi Kraus.

Pavlović ističe da kakva god presuda bude ona neće predstavljati reviziju istorije.

"Sud treba da utvrdi da li je Draža Mihailović imao pravo na odbranu, ili je to snažno ideološko suđenje ili osveta pobednika. Ništa se neće desti ako bude rehabilitovan. Partizani će imati svoju sliku o istoriji, četnici i poražni će na isti način doživljavati svoj pokret. Sud ne može da pomiri te dve tačke, rekao bih još jednu besmislenu srpsku podelu. Četnički pokret je poražen, Mihailović je poražena strana, ali mi istoričari to posmatramu u dužem procesu. Bilo je zločina, ali se ne može ceo pokret tako okarakterisati. Umirenje je moja poruka", navodi Pavlović.

Aca Kraus smara da bi rehabilitacija Draže Mihailovića imala katastrofalne posledice.

"I u drugim zemljama su postojala takva suđenja posle rata i nije Srbije, odnosno tadašnja Jugoslavija, posebna po tome. U Francuskoj je tako osuđen lider ratne vlade maršal Filip Peten. Bez obzira što se rehabilitacija poziva na pravne instrumente, to bi se shvatilo kao rehabilitacija četničkog pokreta koji je bio kvislinški", smatra Kraus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: