"U ponedeljak tužba protiv Gašića"

Poslanik DS Dragan Šutanovac najavio je da će podneti tužbu protiv ministra odbrane Bratislava Gašića zbog tvrdnji o kupovini uređaja za prisluškivanje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.02.2015.

10:58

Default images
Foto: Beta

U ponedeljak ću podneti tužbu za ono što je izgovorio, pa ćemo na sudu da vidimo ko je i šta nabavljao, da li je taj uređaj primenjivan i kada”, rekao je Šutanovac na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Šutanovac, koji je bio ministar odbrane, naveo je da je aparat nabavljen pre sedam godina, da u tom poslu ništa nije bilo tajno, kao i da je nosilac te kupovine bio Generalštab Vojske Srbije.

“Uređaj je kupljen za potrebe sistema odbrane, a pitanje je samo do kada je korišćen i kada”, rekao je Šutanovac i dodao da se takve nabavke obavljaju po strogoj proceduri i da jedva čeka da priča o tome da li je taj aparat korišćen i za vreme mandata Aleksandra Vučića i Bratislava Gašića u resoru odbrane.

Potpredsednik Skupštine Srbije iz SNS Igor Bečić rekao je na sednici da je mnogo važnije od drugih pitanja da se proveri da li je bivši ministar tim uređajem prisluškivao kolege i protivnike, budući da se Šutanovac na sednici usprotivio usvajanju zaključka sa prethodne sednice i to u delu u kojem Odbor konstatuje da u radu VBA, povodom optužbi zaštitnika građana Saše Jankovića, nije bilo nepravilnosti.

Šutanovac se pozvao na dokument koji je Janković na toj sednici pokazao, koji je govorio o praćenju pripadnika VBA mitinga SRS u novembru 2014. godine.

Šutanovac je precizirao da se radi o dokumentu Drugog centra VBA iz Novog Sada, pod delovodnim brojem 1696-1, a koji je označen kao strogo poverljiv, te od Odbora insistirao da od Ministarstva odbrane zatraži da mu u najkraćem mogućem roku taj dokument bude dostavljen, a pre aprilske kontrole VBA.

Šutanovac tvrdi da zapisnik Odbora negira ono što je Janković pokazao i da bi njegovo usvajanje urušilo kredibilitet i Odbora i Skupštine Srbije.

Bečić mu je odgovorio da je na toj sednici rečeno mnogo toga, pa i da je bivši ministar kupio uređaj za prisluškivanje, kao i da ministar Gašić nijednog trenutka nije rekao da je dokument o praćenju mitinga SRS zvaničan koji je izašao iz Agencije, već da zna čoveka koji ga je napravio.

“Nijednog trenutka ministar nije rekao da je dokument izašao iz Agencije, već da je delo čoveka protiv koga se vode postupci”, kazao je Bečić.

Odbor je odlučio da se na posebnoj sednici utanači način kontrole VBA, koja će biti obavljena početkom aprila, kao i pitanja i dokumenti koji će biti zatraženi, uz napomenu predsednika tog tela Momira Stojanovića da će ta kontrola trajati dva dana.

Odbor je usvojio i plan rada za 2015. godinu, kojim su predviđene dvodnevne kontrole direkcija BIA, VOA i VBA, kao i izveštaj o nadzoru službi bezbednosti za 2014. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: