Dačić: Srbija za mir u Ukrajini

Njujork -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio u Njujorku da se srpsko predsedavanje OEBS-u odvija u uslovima najveće krize evropske bezbednosti od Hladnog rata.

Izvor: Beta SAD
Podeli

On je dodao da će Srbija učiniti sve da se kriza u Ukrajini reši na nepristrasan i transparentan način.

Govoreći na brifingu u Savetu bezbednosti UN o prioritetima rada OEBS-a u 2015. godini, Dačić je kazao da se ta organizacija danas suočava sa zaoštravanjem institucionalnih podela, nadmetanjem i sukobom u kontekstu međusobno isključivih percepcija.

"OEBS iz 2015. se veoma razlikuje od OEBS-a od samo pre dve godine. Kriza u i oko Ukrajine i dalje dominira bezbednosnim raspravama u Evropi kao i 2014, ali njen uticaj je daleko širi. Ona je istakla trajnu svrsishodnost OEBS-a kao organizacije koja je najpodesnija za prevazilaženje rastućih podela i omogućavanje kooperativnih rešenja", rekao je Dačić u Njujorku.

Prema njegovim rečima, Srbija "čini sve" kako bi se napori OEBS-a za diplomatskim rešenjem aktuelne krize nastavili na nepristrasan i transparentan način.

"Od preuzimanja predsedavanja Organizacijom početkom ove godine, mojom agendom dominira aktuelna politička kriza i eskalacija nasilja u Ukrajini. Paket mera najavljenih u Minsku 12. februara i dalje predstavlja najbolju raspoloživu mapu puta koja vodi smirivanju na istoku te zemlje", rekao je ministar i dodao da će Posmatračka misija OEBS-a nastaviti da patrolira ukrajinsko-ruskom granicom.

Dačić je istakao da rešavanje zamrznutih sukoba zauzima visoko mesto na programu srpskog predsedavanja OEBS-u, dodavši da "posebno zabrinjava" pogoršanje situacije u Nagorno-Karabahu i zastoj u rešavanju krize u Pridnjestrovlju.

On je kazao da će Srbija tokom predsedavanja OEBS-u, pažnju posvetiti i pojavi stranih terorističkih boraca, kao i nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji koja vode terorizmu, posebno radikalizaciji omladine, dodavši da će od 30. juna do 1. jula u Beču sazvati ekspertsku konferenciju za borbu protiv terorizma na prostoru OEBS-a.

Obraćajući se učesnicima brifinga u Savetu bezbednosti UN, Dačić je ocenio da je partnerstvo te organizacije i OEBS-a "ključno za rešavanje bezbednosnih izazova na evroatlantskom i evroazijskom prostoru" i dodao da OEBS želi intenziviranje partnerstva sa UN.

"Sve strukture OEBS-a sarađuju sa širokim spektrom tela i organizacija UN u cilju jačanja bezbednosti u sve tri dimenzije na prostoru OEBS-a i susednih regiona. Spremni smo da tu saradnju učinimo operativnijom i više orijentisanom na rezultate putem oživljavanja razgovora sa osobljem i pragmatičnom implementacijom postojećeg institucionalnog okvira", rekao je Dačić.

On je dodao da je OEBS posvećen stvaranju novih sinergija sa UN u ključnim regionima od zajedničkog interesa, koji uključuju Istočnu i Jugoistočnu Evropu, Kavkaz, Centralnu Aziju, Avganistan i južni Mediteran.

Politika

strana 1 od 200 idi na stranu