Tasovac: Medijska situacija dobra

Beograd -- Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac odbacio navode BIRN-a i direktora Reportera bez granica Kristijana Mira o lošoj medijskoj situaciji u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tasovac je, kako je navedeno u Saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, poručio onima koji misle da je "razvoj medijske situacije tužan i da ne vodi ka željenom, evropskom cilju", da je Evropska komisija utvrdila znatno poboljšani pravni okvir u oblasti medija i da je Srbija postigla primetan napredak u oblasti informacionog društva i medija.

''To je postignuto zahvaljujući donošenju seta medijskih zakona'', rekao je Tasovac i naveo da je Srbija u roku donela podzakonske akte, koji su omogućili raspisivanje konkursa za projektno sufinansiranje medija.

Kako je naveo, Srbija je u roku donela podzakonske akte, koji su omogućili raspisivanje konkursa za projektno sufinansiranje medija.

Prema njegovim rečima, konkursi su u toku, a komisije će većinski činiti predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, što drugim rečima znači, kako kaže, neće država deliti novac, nego će o njemu odlučivati medijski predstavnici.

Tasovac podseća i da će se do 1. jula okončati izlazak države iz vlasničke strukture medija, što znači da će svi mediji imati jednaku startnu poziciju na tržištu, kao i da je počeo upis u registar medija, po novim zakonima, kojim se obezbedjuje transparentnost vlasničke strukture, kao i jasan uvid u državnu pomoć medijima.

Ministar je u saopštenju naveo i da je na inicijativu ministarstva već počela primena novih zakona, i to ne prema ljudima iz BIRN-a, već prema tabloidima zbog njihove potrebe da sami sude, bez dokaza, suda, a pogotovo bez prava na odbranu.

Tasovac je i ''obavestio reportere, da, povodom priča o uticaju preko oglašavanja, na sajtu resornog ministarstva mogu da pročitaju i tekst nacrta Zakona o oglašavanju, koji će biti usvojen tokom godine.

''Detalja, i to veselih, o 'tužnoj' slici, ima još, ali pretpostavljam da reporterima i BIRN-u, oni verovatno nisu zanimljivi. Koliko sam shvatio, njih više zanimaju ezoterična stanja u kojima su stvari nevidljive, netransparentne, ali lako dokazive'', rekao je Tasovac.

Ocenjujući da se mediji, valjda, bave činjenicama, pa bi i oni koji pričaju o njima mogli bar da se potrude da po neku nabave, on je predložio, takodje, i edukaciju, naročito za onog ko je ''uznemiren i zabrinut'' jer su ''komesaru Hanu potrebni dokazi''.

''Dokazi poslednji put nisu bili potrebni u vreme velikih revolucionarnih čistki, omiljenih u nekadašnjem istočnom bloku. A mi smo sa tim blokom odavno završili. I idemo u Evropsku uniju. Sve sa dokazima'', poručio je Tasovac.

Ranije ove nedelje, Evropski komesar Johanes Han izjavio je da je svestan optužbi za kršenje slobode medija u Srbiji, ali da takve tvrdnje treba potkrepiti dokazima.

"Već sam više puta čuo da se govori o kršenju slobode medija u Srbiji i uvek pitam za dokaze, jer glasine nisu dovoljne", rekao je Han grupi novinara u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 200 idi na stranu