"Retorika HR produbila strah Srba"

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekao je za B92 da je retorika poslednjih meseci u Hrvatskoj podsećala na vremena kada su Srbi silom odande oterani.

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2015.

20:36

Default images

Napad na srpskog poslanika Milorada Pupovca uticao je, kako kaže mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije, da vernici izbegavaju dolazak pogotovo uz prisustvo televizijskih kamera.

"Retorika koja je ovde naročito u političkim krugovima postojala poslednjih meseci ili čitavu godinu je retorika koja je podsećala na vreme kada su ovde na najgrublji način vršena nasilja nad Srbima, nad njihovim hramovima, nad pravoslavnom crkvom. To je retorika koja je podsećala na vremena kada su Srbi silom odavde oterani i taj strah se onda prirodno produbio", kaže mitropolit Porfirije.

Neka od otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske čekaju razrešenje dve decenije. Od sudbine nestalih, povratka imovine, rešavanja penzija, do spore obnove kuća i činjenice da povratnici teško pronalaze posao.

"Sa druge strane, problemi infrastrukture u regionima u kojima žive Srbi - često tamo nemate ni puteve, ni struju, znači taj problem je vrlo, vrlo komplekasan i ja naravno nisam pesimista, ali kako sada stvari stoje, bojim se da je vrlo malo onih koji će u ovom momentu odlučiti da se vrate. Tim pre što su se mnogi od njih na neki način snašli u nekim novim prostorima, u Srbiji, u RS ili nekoj trećoj zemlji", dodaje on.

Među otvorenim pitanjima je i problem kulturnog blaga, jer Hrvatska potražuje brojne umetnine koje su sklonjene devedesetih iz srpskih manastira.

Vladika zagrebačko-ljubljanski Porfirije kaže da o toj temi još nije bilo razgovora sa hrvatskim vlastima sa kojima, kaže, ima dobru komunikaciju.

Podseća i da su u prethodnih nekoliko dana na meti napada ponovo bile srpske crkve i umetnine.

"To je kulturno blago koje pripada srpskom narodu koji je živeo ili živi na prostorima Hrvatske. Svakako da smo mi za to da se to blago vrati ali dokle god se ne stvore uslovi, praktično uslovi, da postoje prostorije, da imaju klimatizaciju, instalacije koje su osigurane da neće eventualno doći do krađe i sve ono što je potrebno. Mislim da bi bilo ishitreno preduzimati takve korake", zaključuje mitropolit.

Novi korak u otopljavanju srpsko-hrvatskih odnosa trebalo bi da usledi već početkom marta, tokom susreta šefice hrvatske diplomatije Vesne Pusić i njenog srpskog kolege Ivice Dačića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: