Okrivljeni za "Ovčaru" na slobodi

Posle 12 godina okrivljeni za učešće u zločinu na "Ovčari" kod Vukovara, odlukom Apelacionog suda u Beogradu pušteni da se brane sa slobode, saznaje Politika.

Izvor: Politika

Petak, 13.02.2015.

10:50

Default images

Izvršenje kazne zatvora od 20 godina obustavljeno je Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću, Saši Radaku, Đorđu Šošiću i Miroslavu Đankoviću

Oni imaju obavezu da se svakog ponedeljka javljaju policijskoj stanici kojoj pripadaju po mestu prebivališta.

Okrivljenima je prekinuto izdržavanje kazne jer protiv njih više nema pravosnažne presude.

Odlučujući po zahtevu za zaštitu zakonitosti, koji su podneli branioci, Vrhovni kasacioni sud je pozitivno odlučio i ukinuo pravosnažnu presudu, a predmet vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

Apelacioni sud je doneo odluku da okrivljene ne treba dalje zadržavati po zakonskom osnovu po kojem im je pritvor određen, a to je opasnost od bekstva.

Tužilaštvo za ratne zločine je najavilo da će uložiti žalbu na odluku Apelacionog suda.

Žalba će biti upućena Apelacionom sudu istog trenutka kada u Tužilaštvo stigne pismeni otpravak odluke, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo takođe podseća da su u pitanju osuđeni na maksimalne zatvorske kazne (od 20 godina) zbog učešća u zločinu nad najmanje 193 ratna zarobljenika na Ovčari, kao i da je za taj zločin do sada optužilo 20 lica, od kojih je 15 osuđeno na ukupno 207 godina zatvora.

Danas je inače poslednji dan javne sednice Apelacionog suda na kojem se ponovo odlučuje po nalogu Vrhovnog kasacionog suda.

Na nejavnom delu sednice Apelacioni sud će izreći novu pravosnažnu presudu u tom slučaju.

Zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" dogodio se 21. novembra 1991. godine, kada su prema optužnici mučena i ubijena najmanje 193 ratna zarobljenika.

Za ubistvo preko 200 hrvatskih civila Tužilaštvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 okrivljenih.Od tog broja, njih 15 je pravosnažno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petoro oslobođeno optužbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: