Pahor: Krim i Slovenija nisu isto

Ljubljana -- Slovenački predsednik Borut Pahor je odbacio svako poređenje stanja na Krimu sa proglašenjem nezavisnosti Slovenije.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Mi smo pregovarali o mirnom rešenju i nismo koristili silu da dođemo do slobode. Nas je napala jugoslovenska armija, mi smo se borili i pobedili, nikoga tada nismo okupirali", kazao je Pahor za "Raša tudej", istakavši da je sadašnje stanje na Krimu posledica okupacije.

Na insistiranje voditeljke kako se možda mogu povući paralele između referenduma na Krimu, posle čega je on pripojen Rusiji, i Slovenije, koja se 1990. na referendumu odlučila za samostalnost, te da postoje i mišljenja kako je Slovenija time izazvala rat na području bivše Jugoslavije, Pahor je rekao da je to sasvim pogrešna percepcija i da se sadašnji događaji u Ukrajini i oni pred raspad SFRJ ne mogu upoređivati.

"Činjenica je da je ruska vojska okupirala Krim i tako napravila pogrešnu stvar, a Slovenija nije nikoga okupirala", kazao je Pahor u razgovoru za RT, vođenom tokom konferencije o bezbednosti održane u Minhenu, prenela je agencija Hina.

Slovenački predsednik je rekao da snažno podržava mirovne napore francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel, odnosno njihovu inicijativu za dijalog sa Rusijom i pronalaženje adekvatnog mirnog rešenja, ali i da čvrsto veruje u transatlantsko savezništvo Evrope i SAD-a.

Stanje u istočnoj Ukrajini je opisao kao pravi "rat" na terenu, čiju eskalaciju treba sprečiti zajedničkim naporima.

Na pitanje o mogućoj federalizaciji Ukrajine kazao je da o tome treba da odluči ukrajinski narod.

"Ukrajinci treba da odrede i svoju budućnost", kazao je Pahor.

Što se tiče mogućeg članstva Ukrajine u Evropskoj uniji, slovenački predsednik je rekao da se to može uporediti sa odnosom Brisela prema Zapadnom Balkanu gde proces približavanja EU stabilizuje odnose.

Pahor smatra da bi EU morala da odredi svoju politiku prema istočnim susedima i da definiše da li želi Ukrajinu kao članicu ili da odnose sa njom definiše na drugi način, kroz bliže veze.

Po pitanju ideja o mogućoj pomoći ukrajini u oružju, Pahor je rekao da o tome niko nebi razmišljao kada Rusija ne bi snabdevala oružjem "separatiste" na istoku Ukrajine.

Pahor je istovremeno ocenio da su sankcije protiv Rusije za sada odgovarajuće rešenje i dodao da podržava sadašnju evropsku politiku.

Slovenija će posle rešenja krize obnoviti i jačati ekonomske odnose sa Rusijom sa kojom želi prijateljske odnose kao i do sada, rekao je Pahor za rusku TV.

Svet

"Renci prodaje državu Evropi"

Rim -- Hiljade pristalica opozicione Lige za Sever okupilo se u Rimu, optužujući vladu premijera Italije Matea Rencija da prodaje državu bezličnim silama u Briselu.

Svet subota 28.02. 20:55 Komentara: 1
strana 1 od 541 idi na stranu