TS o tenderu za Tamnavu

Transparentnost Srbija uputila je dopis Odboru za finansije u vezi sa javnom nabavkom za ismpumpavanje vode sa kopa Tamanva - Zapadno polje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2015.

12:08

Default images

U ovoj nabavci Transparentnost Srbija bila je građanski nadzornik, ali, kako se navodi, osvrt se ne odnosi samo na pitanja koja su bila predmet građanskog nadzora.

TS je razmatrala i sve što prethodilo raspisivanju javne nabavke, kao pitanja u vezi sa sprovođenjem ugovora o javnoj nabavci, a o kojima je u javnosti bilo dosta sporenja i nedovoljno potpunih informacija.

TS je analizirala da li je učinjeno sve što se moglo da nabavka bude sprovedena ranije, kakvi su bili formalni zahtevi za ponuđače i kakvi su njihovi efekti na izbor najpovoljnije ponude i, kao jedno od najvažnijih pitanja - pitanje (ne)izvršenja ugovornih obaveza.

"U analizi je ukazano da je nabavka sprovedena po domaćem Zakonu o javnim nabavkama, a ne po pravilima Svetske banke, kao što se moglo pročitati u medijima. Zaključeno je da su besmislene tvrdnje da je tender bio obavezan jer je to zahtevala Svetska banka. Naime, prema dostupnim podacima Vlada Srbije je ugovor sa Svetskom bankom zaključila tek 10. oktobra 2014, nekoliko meseci nakon sprovođenja javne nabavke", navodi se u saopštenju TS.

S obzirom na vrednost javne nabavke i troškove koji su nastali zbog uvoza struje i uglja, kako je saopšteno, ukazano je da slabost u sistemu javnih nabavki – situaciju u kojoj naručilac trpi štetu koja je višestruko veća od vrednosti javne nabavke koja se sprovodi radi njenog otklanjanja, a zakon formalno ne dozvoljava da se izbegne sprovođenje javne nabavke.

TS se osvrnula i na kontroverzne podatke o količinima ismupane vode i mulja i zaključila da je neophodno objaviti precizne podatke o izvršnje ugovora, u najmanju ruku kada posao bude završen, i obavezno objaviti da li su naplaćene garancije s obzitrom da su probijeni rokovi za izvršenje ugovorenog posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: