Platforma za KiM kad se Vučić vrati

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da očekuje da će platforma za KiM biti doneta kad se premijer Aleksandar Vučić vrati s briselskih pregovora.

Izvor: Beta

Sreda, 04.02.2015.

18:01

Default images
Foto: Tanjug

"Ja sam neki kroki pripremio, ali nismo razgovarali da potpuno uđemo u proceduru koja podrazumeva završetak uz, naravno, potpunu saglasnost nas dvojice, predlog Vladi da dostavi na usvajanje Narodnoj skupštini rezoluciju kojom bi se to konačno rešilo", rekao je Nikolić za rusku agenciju "Sputnjik", u izdanju na srpskom jeziku.

On je izrazio uverenje da bi vlast u Srbiji, ukoliko "krene dalje od Briselskog sporazuma", prećutno učestvovala ili saučestvovala u uspostavljanju nezavisnosti Kosova i Metohije, istakavši da je sa Vučićem već razgovarao o "krajnjem i trajnim rešenjem za KiM".

"Ja mislim da neće biti mnogo saglasnosti na Zapadu oko te moje platforme, pošto ona ne predviđa nezavisnost Kosova i Metohije, a njih ništa ne zadovoljava osim nezavisnosti, ali je meni mnogo važnije da mi budemo jedinstveni, čvrsti, snažni. Da imamo i nalog i odobrenje Narodne skupštine oko toga kako ćemo da se ponašamo i koliko daleko možemo da idemo", naglasio je predsednik Srbije.

Komentarišući informacije da su Sjedinjene Američke Države Prištini dale podršku da formira oružane snage, predsednik je rekao da je to drastično kršenje rezolucije 1244, pošto je Srbija poverila Ujedinjenim nacijama tu teritoriju, a ne Albancima.

Nikolić je napomenuo da se postavlja pitanje, ako se formira ta vojska, hoće li i sever KiM imati svoju vojsku, sa procentualnim učešćem Srba u vojsci i sa komandantom Srbinom.

On je podsetio da je o Kosovu više puta razgovarao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i istakao da je dobio uveravanja da će Rusija podržati svaki stav Srbije, i da ako Srbija nikada ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije, Rusija to nikad neće da učini.

Predsednik Srbije je naveo da je često meta napada raznih medija, a da je cilj tih napada da se diskredituje funkcija predsednika.

Tomislav Nikolić je izjavio i da bi voleo da se kandiduje za drugi mandat zbog, kako ističe, Srbije i ljudi koje je okupio oko ideje koja još nije ostvarena do kraja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: