Kako je Dahlan postao "Srbin"

Vicepremijer Srbije Ivica Dačić nedavno je potvrdio da je Muhamed Dahlan, glavni rival palestinskog lidera Mahmuda Abasa, dobio državljanstvo Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 03.02.2015.

20:39

Default images
Dahlan i Abas (foto: Beta/AP)

Londonski "Gardijan" naveo je da su Dahlan i još 11 Palestinaca, članovi njegove porodice i pet ključnih političkih pristalica, dobili državljanstvo Srbije u periodu od februara 2013. do juna 2014. godine.

“Pa radi se o političaru, ne nevažnom i ne niskog ranga, i zbog toga to može da privuče pažnju. Drugo, vredi podvući da nisu retki takvi slučajevi, puno je zemalja u svetu koje državljanstvo dodeljuju praktično, prodajući ga za određeni novčani iznos ili za neku nadoknadu, kako god se to zvalo, novac se sliva u budžet države koja daje državljanstvo“, navodi Voja Tufegdžić, iz Njuzvika.

A vest da je predsednik Nikolić 2013 godine odlikovao Dahlana, inače ličnog savetnika prestolonaslednika Abu Dabija, zbog učvršćivanja i miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i UAE, tada je prošla nezapaženo.

Ipak, može se videti da je uvek bio iza šeika Bin Zajeda prilikom njegovih poseta Beogradu.

“Ja mislim da ne treba mešati politiku u tu priču, jer mislim da su interesi Dalana ovde strogo poslovni. On je ovde osnovao firmu 2006 godine i ta firma se bavi nekretninama,sad koliko može da se vidi u bazi APR, ne ide mu baš najbolje, prošle godine je imao gubitak, što se ne bi reklo za njegove poslove u CG, jer on ima nekoliko kompanija u CG“, smatra Anica Telesković, novinarka Politike.

Odnosi između Srbije i Emirata su zahladneli 2008. godine, kada je ta država priznala nezavisnost Kosova. Muhamed Dahlan dobio je crnogorsko državljanstvo 2012. godine, a tamošnji mediji prenosili su da je viđen u razgovoru sa premijerom Đukanovićem na jednoj jahti.

“Pa to je bila velika misterija ko je pomirio Srbiju i Emirate. Premijer Vučić se jednom prilikom javno zahvalio premijeru Đukanoviću što je u tome posredovao“, ističe Teleskovićeva.

A da je Dahlan kontroverzna ličnost govore i dokumenti objavljeni na sajtu Vikiliks iz kojih se može videti da je čest sagovornik američkih diplomata.

“Neki interes strane koja traži naše državljanstvo očigledno postoji. Ono što je najvažnije je da davanje takvog državljanstva nama ne šteti. Pošto su, pretpostavljam sve procene obavljene, kako bezbednosne, tako i diplomatske. Ne mislim u neposrednom kontaktu sa jednom, nego sa više zemalja“, dodaje Tufegdžić.

Muhamed Dahlan rano je počeo da se bavi politikom i kao 20-godišnjak je pomagao osnivanje borbenog pokreta Fatah u Gazi. Bio je savetnik za nacionalnu bezbednost Jasera Arafata do 2002. kada su se zbog nesuglasica razišli. Imenovan je za palestinskog ministra odbrane 2003, a za ministra civilnih poslova izabran je 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: