Japan: Odgovorićemo džihadistima

Japanska vlada saopštila je da je ogorčena i da u "najjačem smisli reči osuđuje" snimak Islamske države u kojem džihadisti tvrde da se ubili Kendžija Gotoa.

Izvor: Beta

Subota, 31.01.2015.

23:52

Default images

"Osuđujemo i u najjačem smislu reči osuđujemo video snimak na internetu u kojem se navodi da je Goto pogubljen. Odgovorićemo na najodlučniji način", izjavio je portparol japanske vlade Jošide Suga koji nije želeo da kaže da li je video snimak autentičan, dva dana pošto je isteka ultimatum Islamske države.

Džihadisti su postavili ultimatum da će osloboditi Gotoa i jordanskog vojnog pilota za moguću razmenu s iračkom zatvorenicom. Aman je pre dva dana saopštio da neće osloboditi Iračanku, dok ne dobije dokaz da je njihov pilot živ.

U današnjem snimku ne pominje se pilot Muat el Kasabeh.

Na snimku medijskog krila Islamske države, El Furkan, a čija autentičnost nije još potvrđena, vidi se talac u narandžastoj odori kako kleči a pored njega stoji muškarac, maskiranog lica u crnoj odeći s nožem u ruci. Video se završava prikazivanje tela s glavom, što je, prema prvim saznanjima, neobično jer džihadisti obezglavljuju svoje žrtve.

Američki sajt specijalizovan za islamističke sajtove (SITE) navodi da dželat govori engleski s britanskim akcentom i da je verovatno isti koji se pojavljivao u raniji snimicima pogubljenja.

Dželat kaže da je egzekucija sprovedena u znak odmazde zbog "učešća Japana u borbi protiv džihadista".

Novinar Kendži Goto otet je krajem oktobra u Siriji.

Islamska država je ubila 24. januara još jednog japanskog taoca Harunu Jukavu. Jukava je otet u avgustu u Siriji zbog čega je Goto otišao u zemlju da ga traži pre nego što je sam kidnapovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: